Дончева: Сериозните преговори за ново правителство се водят в Банкя
Секция: ПОЛИТИКА
20 Октомври 2014 09:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дончева: Сериозните преговори за ново правителство се водят в Банкя

/КРОСС/ "Според мен сериозните преговори за ново правителство се водят в Банкя и се водят по определена схема. А преговорите в Народното събрание, с участието на трите каки от ГЕРБ, са просто един цирк за отвличане на вниманието и са несериозни." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Татяна Дончева, лидер на Движение „21".

"Не е сериозно ГЕРБ и Реформаторският блок да обсъждат някакви 18 точки, които бяха заявени от партията на Борисов и накрая заради несъгласието по няколко от тях да се заяви, че обсъжданията не са минали достатъчно добре. Аз очаквам в края на седмицата Бойко Борисов да каже, че трите каки не са се справили и той ще вземе нещата в свои ръце, но на всеки му е ясно, както казах, че сериозните преговори и договорки вече са осъществени предварително", категорична е тя.

"В България не може да се случи коалиция от типа, която наблюдаваме в Германия, защото втората партия в лицето на БСП има прекалено нисък резултат и една подобна коалиция няма да бъде стабилна. Трябва да се отбележи обаче, че и ГЕРБ нямат достатъчно депутати, за да съставят стабилна коалиция, с която и да е друга партия или партии. На 30 октомври правителство ще има, но според мен то няма да е стабилно", добави Татяна Дончева.

"България има три сериозни проблема в момента. Първият е казуса с КТБ, който би трябвало да бъде разрешен по технократичен начин и тук показателно е, че за решаването на проблема с банката не бяха привлечени топ банкерите в България. Вторият въпрос, по който няма яснота, е взимането на международен заем от страна на новото правителство. При преговорите за ново правителство е нормално водещата роля да е на ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов, който със сигурност в Банкя се е срещнал с хората и партиите, които са му били нужни за съставяне на правителство и бъдещо управление. Нормално е все пак партията победител на изборите да е тази, която да има водеща роля в преговорите в момента", коментира още тя.

Татяна Дончева каза още, че тя е избрала своя политически път - "ние заявихме, че няма по никакъв начин да купуваме гласове на избиратели дори и това да ни води загуби на избори".

"Трябва избирателите внимателно да наблюдават политическите трансфери и влизането на хора и партии в нови коалиции, различни от тези например за евровота през май. Всичко е като едни кубчета лего, които трябва да бъдат наредени в удобна форма и последователност", каза Дончева.

Според нея ролята на ДПС в едно бъдещо управление ще бъде отново сериозна - те искат да запазят ролята си и позициите във властта обаче без да търпят политическа отговорност за това.

Според лидера на Движение „21" Бойко Борисов няма да получи сериозна и твърда подкрепа отникъде и затова, ако иска да управлява ще трябва да предприеме сериозни действия, разчитайки основно на силите и действията на собствената си партия.