Около 70% е вероятността да има нови избори
Секция: Интервюта
20 Октомври 2014 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Около 70% е вероятността да има нови избори

/КРОСС/Партиите не бива да се отказват от преференцията заради нередности, както не се отказваме от демокрацията заради това, че има престъпления, казва депутатът от БСП Георги Кадиев в интервю за в. "Сега"

- Г-н Кадиев, трябваше ли да има коалиция ГЕРБ - БСП?

- Има различни виждания. Аз направих на сайта си допитване до хората, гласуваха около 1500 души и от тях резултатът беше 3:1 в полза на това да няма коалиция с ГЕРБ. По много причини, една от които е, че по-малкият партньор винаги губи, а втората - че когато влезеш в коалиция, ти преставаш да бъдеш алтернатива, а ние винаги сме били алтернатива на ГЕРБ и те на нас. Третата причина е, че ако направиш коалиция с ГЕРБ, трябва да забравиш миналото и взаимните обвинения, което е трудно и за двете страни. Аз съм против и в това допитване, което направих, гласувах против. Но БСП първо трябваше да се допита до своите хора искат ли коалиция. 

- Вие призовахте ГЕРБ да върне по-бързо мандата? Защо, след като следват пак избори?

- Има два варианта. Единият е ГЕРБ да приемат, че не могат да съставят правителство по начина, по който на тях им се иска. В този случай по-логичното би било да се направи някакъв тип програмно правителство от няколко партии. В случая не е важен математическият сбор, а концепцията. Ако ГЕРБ искат да правят сериозно правителство, то те трябва да се обърнат към системните партии - БСП, реформатори, ДПС. Защото малките ти дават математически сбор, но нищо повече. Другата алтернатива е избори. По-скоро си мисля, че вероятността от нови избори е около 70% и 30% бих дал за някакъв тип правителство.

- Простиха ли се реформаторите с шанса си да влязат в управлението?

- Според мен никога не са имали шанс да влязат, защото това би означавало Бойко Борисов да върне Иван Костов във властта, което на мен ми се струва нереално - да си сложи Иван Костов за началник. По същия начин, ако беше направил коалиция с ДПС, щеше да сложи Ахмед Доган за началник. Песимист съм, че от тези преговори ще излезе нещо. Според мен преговорите са просто губене на време, псевдоконсултации и колкото по-скоро ги прекратят в тази им форма, толкова по-добре. 

- Ще има ли Михаил Миков куража да смени състава на изпълнителното бюро?

- Михаил Миков няма друг шанс, освен да направи промени. И това му е първият и последният шанс. В момента единствената причина никой да не му иска оставката е това, че е само от три месеца начело на партията и за това време никой не би могъл да промени БСП кой знае колко. Той получи много тежко наследство. И стои с ИБ, което не е негово, а е на Сергей Станишев. Получи буквално във втория месец от управлението си най-тежката загуба за БСП от 90-та година насам и най-малката парламентарна група. Или сега прави промени, или просто ще си отиде в един следващ момент. И се опасявам, че ако продължаваме да се инатим и да има някакви свещени крави и някаква партийна аристокрация на "Позитано", която само се мести от листа в листа, и като не ги харесат в един район, ги пращат в друг, БСП ще тръгне по пътя на СДС. Всяка година ще има нов председател, всяка година ще има все по-лош резултат и някъде след 10 г. ще се сетим, че трябва да се обединяваме. Защо в момента Реформаторският блок е във възход - защото обединява, а БСП е в положение на слизаща надолу партия, защото разединява. Имате отцепено парче около Георги Първанов, отцепено парче около Татяна Дончева, предполагам, че ако така вървим, ще има и други отцепени парчета. И затова мерките трябва да се взимат сега, веднага, екстремно и радикално. Чух председателя на партията, който каза на пленума - ще има постепенна промяна, до един-два месеца. Няма време за тези неща! Ако искаш да изпращаш силни сигнали, че си готов да влезеш отново в битка, в нови избори, трябва да смениш посланията, да смениш и хората.

- Има ли БСП път към двете малки формации на Първанов и Дончева?

- Да, аз съм убеден, че и това време ще дойде, но за това трябва време и смяна на поколенията - и при нас, и в малките леви формации. Ако един ден Георги Първанов иска отново да се обедини с БСП, това може да стане само с негова крачка назад и с крачка назад на ръководството на БСП. Вижте в СДС какво се случи - десетина години се роиха, сменяха лидери и в момента, в който Иван Костов се дръпна назад, тогава стана Реформаторският блок. Така си го представям и аз, но ще отнеме десетина години.

- Трябва ли да бъдат извадени от ИБ на БСП Димитър Дъбов, Евгений Узунов и Катя Николова, както искат някои социалисти, сред които Кирил Добрев?

- В никакъв случай махането на трима човека, което е задължително, не решава автоматично проблема. Вчера срещнах случайно едно момче, което беше в нашата младежка организация и сега е водач на листа от друга партия. И той ми каза: "Като излязох от БСП, камък ми падна от плещите, вече се чувствам много по-свободен, повече се чува това, което казвам". Хората би трябвало да се чувстват свободни, когато влизат в БСП, а не когато излизат. И когато ги затвориш в една среда, в която виреят основно интриги, лобизъм, партийна аристокрация, винаги нагаждаща се, а всички останали изолирани в ъгъла, няма как да очакваш тези хора първо да дойдат при теб и после да гласуват за теб. Затова само 6% от младите хора са гласували за БСП.

- Какво Ви задържа тогава още в БСП?

- Най-лесното е да отида при някого, който вече е излязъл. Още по-лесно е да си направя нещо сам и съм сигурен, че би имало някакъв успех. Но истинското предизвикателство е не аз да си отцепя моите 1-2 процента. Този преференциален вот беше моят тест. Ако хората считаха, че такива като мен са излишни и трябва да бъдат изхвърлени и БСП да бъде пречистена по тоя начин, тогава те нямаше да гласуват за мен, а за други. 

- Преференциите имат ли нужда от редактиране? И трябва ли да вървим към смесена система - наполовина мажоритарна и пропорционална?

- За мен преференциите са най-хубавото нещо, което се случи на тези избори, защото те мотивираха хората, които иначе не биха гласували, да пуснат бюлетината. Както и мотивираха самите кандидати - да се напрегнат в тази кампания. Защото човек, който е на 22-ро място, досега нямаше шанс, но сега има. Тъй като усещам някакъв стремеж у партийните ръководства да се върви назад, да се бяга от преференциите, това би било огромна грешка. Все пак 1.3 млн. души, една трета от хората в България, които гласуват, гласуваха преференциално. Тези хора искат да гласуват не само за партия, а и за личности. Вече е важно и кои са хората в парламента, можеш да ги преподредиш и това усещане дава съпричастност на избирателя - той вече участва в политиката много по-пряко, отколкото досега. За мен трябва да се върви в обратна посока - не в посока забрана, а в посока намаляване на прага, от 7 на 5%, примерно, и възможност да преподредиш цялата листа, а не без водача. На теория можеш да го смениш, но на практика е бетониран. Това би доразвило тази система, като си мисля, че тя все пак е преходна към мажоритарни избори. Имаше много хора, които се объркаха, имаше много хора, които си купуваха преференции, както и такива, които контролираха вота чрез преференции. Но това са дребни проблеми в сравнение с правото на хората да участват директно в подредбата на листата. Ние не се отказваме от демокрацията, заради това, че има крадци и престъпления. Напротив, ние я развиваме демокрацията. По същия начин - ние не се отказваме от избори, защото има изборни измами. Напротив, развиваме тази изборна система. Аз лично съм привърженик на мажоритарния вот, както са кметските избори. И съм сигурен, че някой ден и това време ще дойде. Но засега имаме преференциалното гласуване и трябва да го развиваме.

- Въпреки че събрахте най-много преференции - 18%, не се превърнахте в герой за партията си, а затвърдихте образа на лошото момче в БСП. Помогнаха или попречиха на БСП преференциите?

- Тези 18%, за да гласуват за мен, първо са гласували за БСП. От тези близо 6000 души, които лично инвестираха доверието си в мен, претендирам, че голямата част изобщо нямаше да гласуват за БСП, ако не беше преференциалният вот. И това е постигнал всеки един от преференциалните кандидати, не само аз, всеки има някакъв принос. И ако имаше нещо хубаво, което се случи в БСП на тези избори, е именно преференциалният вот - той разбърка картите на "Позитано". Аз съм абсолютно убеден, че ако нямаше преференции, БСП щеше да има много по-лоши резултати и да падне от ДПС.