Началото на есента повиши значително цените на плодовете и зеленчуците
Секция: ИКОНОМИКА
20 Октомври 2014 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Началото на есента повиши значително цените на плодовете и зеленчуците

/КРОСС/ В първите седмици на октомври Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) отчита значително поскъпване на плодовете и зеленчуците. Данните показват, че към края на изминалата седмица краставиците и чушките поскъпват с по около 10 на сто. Цената на доматите расте със 7 на сто.

По борсите търговията с червени чушки е ниво около 1,56 лева за килограм, а със зелени - 1,15 лева. Оранжерийните краставици се продават за 1,30 лева за килограм, а доматите - за 1,80 лева. Цената на зелето е 0,51 лева или с 2% по-висока спрямо първите дни на октомври.

Една от причините за високите цени са лошите климатични условия през лятото, които намалиха добивите на фермите в страната.

От друга страна обаче, засега не се потвърждават прогнозите, че пазарът ще бъде залят с евтини плодове и зеленчуци от другите страни в ЕС, които загубиха руския пазар заради наложените от Москва санкции. През лятото имаше прогнози, че ограниченията ще свалят цените по пазарите.

Цената на ябълките се повишава с малко над 5 на сто и търговията към края на седмицата се извършваше при 1,01 лева за килограм на едро. Гроздето поскъпва с 2,6% до 1,58 лева за килограм.

Цената на бананите е с 2,3% по-висока и търговията се извършва при 2,18 лева за килограм.

Данните на ДКСБТ обаче показват, че общият показател на цените на хранителните продукти е по-нисък спрямо средата на октомври 2013 година. Тенденцията за намаление се наблюдава от средата на септември насам.

Това се дължи на понижени цени при другите хранителни стоки, наблюдавани от Комисията. С 2,4% например намалява цената на килограм захар, като тя се продава на борсите при цена от 1,20 лева. С 3,4% по-ниска е цената на сиренето, но ако е с растителни мазнини, а цената му достигна до 2,57 лева за килограм. Сиренето от краве мляко също поевтинява, макар и с минималните 0,5% до 5,53 лева, пише Investor.

С по около 1,5% поевтиняват и пилешките гърди (7,97 лева за килограм) и каймата (4,58 лева за килограм).