20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Секция: Здраве
20 Октомври 2014 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

/КРОСС/Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва ежегодно на 20 октомври.

Това е най-разпространеното заболяване на костите. Характерно за него е намаляване на масата на костното вещество, като резултат от това се повишава чупливостта на костите и нараства рискът от счупвания /фрактури/. Загубата на костната маса настъпва сравнително бавно и почти незабележимо. Често едва появата на фрактури разкрива съществуването на остеопорозата.
Най-честите оплаквания при поява на остеопороза са болки в гърба в областта на лопатките или поясната област, при физическо натоварване или продължителен престой в право или седнало положение. След почивка оплакванията отшумяват. Може да се появи снижаване на ръста с трайно деформиране на гръбнака.

Най-характерна проява на остеопорозата са костните счупвания. Типичните места са три: гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост и китката. Честота им нараства прогресивно с възрастта. Остеопорозните фрактури могат да доведат до инвалидност и влошаване на качеството на живот.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която лечението на пациентите с остеопороза се покрива на 25%. За сравнение, в Румъния то се заплаща на 50%, а в страни като Италия, Словения и Германия - напълно. Това съобщават от Федерация Български пациентски форум в Световния ден за борба с остеопорозата. Заболяването засяга всяка четвърта жена у нас, която е на възраст над 50 години, припомнят от пациентската организация.

През 2000 г. остеопорозата се определя като третото социално-значимо заболяване в света, след сърдечно-съдовите и онкологичните. Прогнозата е до 2020-а година болестта да заеме второто място.

426 000 жени на възраст над 50 години у нас имат костното заболяване остеопороза. 15 000 от тях или само 4 % се лекуват, подчертават специалисти. Оказва се, че поне още 400 000 са и жените с намалена костна плътност. Преди години държавата е покривала половината от лечението на остеопороза, към днешна дата обаче Здравната каса заплаща едва 1/4.

Нелекуването на остеопорозата от една страна води до намаляване на качеството на живот на пациента, а от друга - до увеличаване на разходите за лечение след получаване на фрактури. Средствата за лечение на счупвания, вследствие на остеопороза, са по-големи в сравнение с тези за множествена склероза, инсулт, болест на Паркинсон и ревматоиден артрит. Това е и причината от пациентската организация да описват като необяснимо упоритото желание на институциите да не вдигат процента от лечението на остеопороза, който Здравната каса заплаща. Увеличаването му би означавало по-малко пари за болнично лечение, смятат пациентите.

Сред факторите, благоприятстващи развитието на остеопороза, са ниското телесно тегло, ранната менопауза, някои хронични заболявания, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, и не на последно място недостигът на витамин D.