МФ: "Банк Российский кредит" иска българската "Виктория"
Секция: ИКОНОМИКА
20 Октомври 2014 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МФ: "Банк Российский кредит" иска българската "Виктория"

/КРОСС/Руска банка е предявила интерес към купуване на Търговска банка "Виктория", потвърдиха за "Хоризонт" от финансовото министерство. Там е получено писмо от "Банк Российский кредит", в което се заявява интерес към инвестиции в българската банкова система, като е посочена специално банка "Виктория", дъщерна на КТБ и също е под специален надзор.

При първоначалните оценки, представени от квесторите, банка "Виктория" бе определана като "здрава" и "добре управлявана". Различните сценарии за решаване на казуса включваха и продажбата на кредитния портфейл на "Виктория". От БНБ нито потвърждават, нито отричат информацията за заявения интерес от руската банка.

По-късно през деня се очаква оценителите на Корпоративна търговска банка и на банка "Виктория" да внесат доклада си за състоянието им в БНБ. На практика това означава, че трябва да е ясна пълната оценка на активите, както и размерът на финансовата "дупка" в КТБ.

Решенията за бъдещето на КТБ и банка "Виктория" не могат да се вземат преди ясната оценка за състоянието на групата. Пълната оценка на активите трябва да е готова днес, според сроковете, поставени от БНБ. Същевременно трябва да са ясни и офертите в тръжната процедура за продажбата на части от кредитния портфейл на дъщерната банка "Виктория".

След като се запознае с анализа, УС на Държавния трезор ще оповести своето решение за съдбата на Корпоративна търговска банка и то ще влезе в Министерския съвет.

Вариантите са два - отнемането на лиценза и обявяването на фалит на КТБ, което означава откриване на процедура по изплащане на средствата на вложителите, или - оздравяване на банката и отварянето й за клиентите след месец.

Процедурата по изпълнението на окончателното решение ще приключи до 20-и ноември.

Очакваният доклад за състоянието на Корпоративна търговска банка и дъщерната й банка "Виктория" е ключов и за австрийския фонд ЕПИК, който единствен бе заявил интерес към оздравяване на групата. На среща с вложителите в КТБ миналата седмица представителите на фонда са потвърдили, че според тях банката е достатъчно стабилна, за да бъде оздравена. Междувременно от БНБ отрекоха да има подадена оферта от фонда, отрекоха и че той представлява тримата най-големи инвеститори: компанията "Бромак" на Цветан Василев, Оманския фонд и ВТБ "Капитал". Фондът не е представил никакви планове за преструктуриране или рекапитализиране на банката.

Още миналата седмица БНБ предупреди, че Австрийският фонд ЕПИК е представил редовни документи, подписани единствено от фирмата "Бромак", но собственикът Цветан Василев е разследван за пране на пари и други престъпления, а за да бъде допуснат до оздравяване на банката, трябва "да се имат предвид изискванията за надеждност и пригодност". От фонда са потвърдили пред вложителите интереса си към оздравяване на Корпоративна търговска банка, но са били категорични, че не могат да предоставят каквито и да е планове, преди да видят доклада на одиторите и да установят реалното състояние на банката.

В същото време отстранените изпълнителни директори неведнъж изразиха позицията, че банката се води умишлено към фалит, въпреки че е още жизнеспособна, след четири месеца специален надзор. Той изтича точно след месец, като подуправителят на БНБ Димитър Костов е поел ангажимент пред вложителите, че надзорът няма да бъде удължаван.