Лавров опроверга заявленията на Киев, че всички КПП ще бъдат върнати на Украйна
Секция: Русия
20 Октомври 2014 14:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров опроверга заявленията на Киев, че всички КПП ще бъдат върнати на Украйна

/КРОСС/ Външният министър на Русия Сергей Лавров опроверга заявлението на Киев, че в най-близко бъдеще всички контролно-пропусквателни пунктове на границата с Русия и Новорусия ще бъдат върнати на украински граничари и митничари, предаде «Интерфакс».

«Прочетох изявленията на Киев след срещите в Милано, че има договорености и за установяване на контрол на цялата руско-украинска граница. Дори бе заявено по-конкретно, че в близките няколко дни всички КПП ще бъдат върнати на украинските граничари и митничари. Това не е истина», поясни руският дипломат №1.

По думите на Лавров, в момента е необходимо да се закрепи режима за прекратяване на огъня и да се водят разговори за КПП с опълченците, които ги контролират. Също така, руският министър съобщи, че офицерите на руския Генщаб оказват помощ в създаването на буферни зони между враждуващите страни в Украйна.

За да се следи спазването на договорените споразумения в Минск, Русия изрази готовност да предостави безпилотни самолети, напомни Сергей Лавров.

«Разбира се, това е необходимо да се направи, чрез консултиране и съгласуване с представителите на Луганск и Донецк. Защото става дума за контрол над това, как се спазва примирието и как се спазват буферните зони между киевските сили и опълчението. Именно тази зона трябва да бъде контролирана от безпилотници, като функциите им трябва да бъдат съгласувани с воюващите страни», поясни Лавров.

«А ние, заедно с другите страни, които също са предложили своите безпилотници, ще бъдем готови да съгласуваме техническите детайли», каза в заключение руският външен министър.