Разделят Черноморието на два туристически района - Варна ще развива спортния туризъм, Бургас - културния
Секция: Туризъм
20 Октомври 2014 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разделят Черноморието на два туристически района - Варна ще развива спортния туризъм, Бургас - културния

/КРОСС/Черноморието да бъде разделено на два основни туристически региона е заложено в Концепцията за туристическо райониране на България, изготвена по поръчка на Министерството на икономиката от Националния център за териториално развитие. Планът предвижда в страната да бъдат обособени общо 9 туристически региона. Два от тях да са съответно Северно и Южно Черноморие, a останалите седем Дунав(с център Русе), Стара планина(с център Велико Търново), София(с център София), Долина на розите(с център Казанлък), Рила-Пирин (с център Благоевград), Родопи (с център Смолян), Тракия (с център Пловдив) .

Разпределението в няколко области е планирано в изпълнението на новия Закон за туризма, приет преди година и половина, но ход на реализирането му се дава едва сега. Идеята е да се формират регионални туристически продукти и осъществяване на регионален маркетинг и реклама. До дни предстои концепцията да бъде публикувана на сайта на министерството за обществено обсъждане.

За всеки туристически район се предлага основна и разширена специализация. Основната специализация е комбинация от два вида туризъм, които в съчетание определят уникалността на районите. 

В концепцията е предвидено българското Черноморие да бъде разделено на два региона - Северно и Южно, като съответно центровете им ще бъдат двата най-големи града - Варна и Бургас. Освен летния морски туризъм Северното Черноморие трябва да залага на спортен, а Южното - на културен туризъм, предвижда проектът. Отделен регион ще бъде София, която според концепцията трябва да залага на конферентен и културно-исторически туризъм. Река Дунав също е отделена в туристически регион с приоритет круизен и културен туризъм. Неин център ще бъде Русе, предвижда още концепцията.