Съхранението на стволови клетки в обществени банки ще даде възможности за много пациенти
Секция: Здраве
20 Октомври 2014 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съхранението на стволови клетки в обществени банки ще даде възможности за много пациенти

/КРОСС/Съхранението на стволови клетки в обществени, а не в частни банки би могло да даде възможност на много пациенти да се възползват от един донор. Това би било много положително решение в рамките на един сериозен проблем, какъвто е дарителството на стволови клетки, смята националният консултант по онкохематология проф. Георги Михайлов.

Трансплантация на стволови клетки вече се използва успешно за лечение на различни заболявания, като тумори в яйчниците, автоимунни заболявания, някои ревматични заболявания на съединителната тъкан. Технологията на клетъчната терапия има огромно бъдеще, категоричен е проф. Михайлов.

В интервю за БНР той съобщи, че за последните 20 години са извършени над 1 милион клетъчни трансплантации в света. 

При дарителството на стволови клетки става дума за даряване на регенераторна тъкан, т.е. самовъзстановяваща се тъкан и няма никакъв риск за живота на донора, обясни националния консултант по онкохемотология, коментира проф. Михайлов.

Той коментира и стряскащата статистика, че до 2030 година онкоболните ще се увеличат с 30 на сто. Този факт - каза той - е свързан в глобалния свят с един много важен фактор - рязка промяна в структурата на населението във високоразвитите страни в света, към които принадлежи и България, свързана със застаряването на населението.