Йотова: Отпуснатите средства за наводненията са недостатъчни
Секция: ПОЛИТИКА
20 Октомври 2014 21:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова: Отпуснатите средства за наводненията са недостатъчни

/КРОСС/ 300 милиона евро за загубите от наводненията в България само за последните няколко месеца. Фонд солидарност отпусна само 10 милиона. Капка в морето и разбира се недостатъчно. Това заяви Илияна Йотова на дискусията по въпроса за наводненията в цяла Европа, включително и България, по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Тя призова за опростяване на процедурите и да се заделят средства специално в кохезионните фондове и селскостопанските програми при бедствия, както и за възможности за трансгранично сътрудничество при бедствия и аварии. "Средствата трябва да стигнат по-бързо до пострадалите от Мизия, черноморското крайбрежие и централна България. Хората са на улицата и не ни разбират като говорим за проекти и фондове" добави тя.
Темата за наводненията влезе спешно по специално искане на евродепутатите от българската, френската и италианската делегация въпреки изключително натоварената и важна програма на пленарната сесия в Страсбург, по време на която ще се гласува новата Европейска комисия.
"Имаме информация за инструментите, с които разполага Европейския съюз за реакция при бедствия. Въпросът е обаче как те действат и дали са обвързани така, че да бъдат максимално ефективни. Очевидно е дошло време те да бъдат преразгледани или най-малкото събрани в цялостен законодателен пакет с взаимна координация помежду си." каза още Илияна Йотова.