Спряха продажбата на 100 000 гилзи
Секция: ПОЛИТИКА
20 Октомври 2014 21:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спряха продажбата на 100 000 гилзи

София /КРОСС/ Министерството на отбраната изненадващо прекрати търг за продажбата на 100 000 "гилзи месингови обновени". Официалната версия е, че е изтекъл концесионният договор между МО и фирма "Снабдяване и търговия - МО" ЕООД, която е 100% собственост на военните.
Продажбата на 100-милиметровите мисингови гилзи бе обявена на 9 септември. Само за две седмици интерес към търга са проявили над десет фирми. Единичната цена за една гилза е била 49 лв. без ДДС, което прави над 4,9 млн. лв. за цялата сделка. При евентуален търг с тайно наддаване цената би скочила още, което щеше да доведе до намаляване на печалбата, поясняват оръжейници. Една гилза тежи около 9 кг. Те могат да бъдат продавани за скрап, но могат да бъдат използвани и за пълно възстановяване на огневите им качества и да бъдат изнесени за продажба в Африка. Там има сериозен пазар за стари съветски боеприпаси.
Очаква се гилзите да бъдат пуснати отново на търг, но заедно с други боеприпаси, които не са толкова печеливши, за да бъде намалена конкуренцията на пазара.
Ръководството на военното министерство преди три години сключи вътрешен договор със собственото си дружество "Снабдяване и търговия - МО" ЕООД, който регламентира, че при всяка сделка ще бъдат отчислявани по 3% за ЕООД-то. Идеята бе, че когато има официална комисиона, няма да се търсят корупционни схеми за вземане на пари.
В момента дружеството е обявило, че продава бронирана техника, пише "Труд".