СГП оттегли искането си за екстрадиране на Николай Кобляков
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Октомври 2014 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СГП оттегли искането си за екстрадиране на Николай Кобляков

/КРОСС/СГП оттегли искането си за екстрадиране на руския дисидент Николай Кобляков, защото: "В момента Русия не е правова държава, не следва човек да се дава на този произвол". Според прокурора по делото в множество международни доклади на правозащитни организации се сочи, че Русия се управлява от авторитарен режим, който използва съдебната власт за преследване на политически опоненти на президента Владимир Путин.

По делото е установено, че Кобляков активно е участвал в действия срещу режима на Путин и затова следва да се смята, че, ако го предадем, той няма да получи справедлив процес, отсече обвинителят. Той настоя съдът да откаже екстрадиция.

Руснакът с френско гражданство бе задържан на летището у нас по издадена Европейска заповед за арест по руско настояване. В родината си той е обвинен за финансови и имотни измами на стойност над един милион евро.

Прокурорът по делото отказа всякакъв коментар. Позовавайки се единствено на доклади на организации от страни членки на ЕС, той обвини Кремъл в използване на съдебната власт за сплашване на политически опоненти на Путин.

Самият Кобляков увери градските съдии, че е тук, за да строи домове за стари хора и дори и да го пуснат, няма да избяга от страната, защото иска да направи нещо за нея. По думите му той е готов да страда, ако с това ще допринесе за нещо.

Моят арест е нищо в сравнение с умиращите в Украйна, обяви той. Ще уважа решението ви, каквото и да е то, увери магистратите руснакът.

В 11:30 съдът ще обяви решението си за съдбата на Кобляков, а междувременно самият той заяви, че е останал приятно изненадан от позицията на прокурора. Това е разработена от руските спецслужби операция, има цял списък с хора като мен, разкри Кобляков.