Момчил Неков настоя за по-големи обезщетения от ЕС за щетите от наводненията
Секция: ПОЛИТИКА
21 Октомври 2014 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчил Неков настоя за по-големи обезщетения от ЕС за щетите от наводненията

/КРОСС/ В писмено изявление пред Европейския парламент евродепутатът от БСП Момчил Неков настоя за повече информация за начина, по който е изчислен размерът на компенсации, които България ще получи от европейския фонд „Солидарност" за щетите от летните и есенни наводнения в страната. Управлението на риска от наводнения беше дебатирано в понеделник вечер в Европейския парламент в Страсбург.

Преди 10 дни Европейската комисия предложи да се изплатят 10,5 млн. евро, като сега предстои сумата да бъде обсъждана в Европейския парламент и сред страните членки.

„По официална информация, последните две български правителства подготвиха и защитиха пред Европейския фонд за солидарност искане за нанесени щети от 311,3 млн.евро, а Европейската комисия съобщи, че предлага да бъдат изплатени 10,5 милиона евро", казва в изявлението си Неков.

Той припомня, че бедствията, засегнали страната, бяха с опустошителни размери, като над 20 души загубиха живота си, а десетки хиляди трябва да възстановяват домовете си. В много населени места бяха прекъснати всички инфраструктурни и комуникационни връзки, добавя той в изявлението, което ще бъде приложено към протокола на дебата.

Момчил Неков поиска обяснение от Европейската комисия и за начина, по който е изчислен размерът на обезщетението за България от Фонд „Солидарност" и на какво се дължи разминаването в очакванията на българското правителство и решението на комисията за помощ.

В питане, отправено до Европейската комисия в края на миналата седмица, евродепутатът се интересува дали има непризнати искания от апликацията на правителството и какви са причините, тъй като по нея не бяха дадени подробности у нас. Не на последно място - според него е важно дали европейският бюджет, в който се очертава недостиг от 23 милиарда евро, ще има достатъчно средства, за да се изплатят бързо компенсациите.

От началото на бедствията Момчил Неков е в активен диалог с всички власти в България - правителството, областните управители и кметовете в пострадалите райони. В заявлението за фонд "Солидарност", са включени Североизточен и Северен централен район, като са посочени и областите София-област, Бургас, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Хасково и Ямбол. Общата стойност на щетите по заявлението е 311.328 млн. евро. Предстои допълнително да бъде направено искане за компенсация на Мизия.

Снимка: Булфото, всички права запазени