Путин изрази съболезнования във връзка с гибелта на директора на “Тотал”
Секция: Русия
21 Октомври 2014 13:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин изрази съболезнования във връзка с гибелта на директора на “Тотал”

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма на френския си колега Франсоа Оланд във връзка с гибелта на ръководителя на компанията Total Кристоф дьо Маржори
на летището във „Внуково”, съобщиха от пресслужбата в Кремъл.

„Моля Ви да предадете моите най-искрени съболезнования и думи на съчувствие на роднините и близките на Кристоф дьо Маржори – видният френски предприемач, пионер в голяма част от най-големите съвместни проекти, заложили основите на дългогодишното ползотворно сътрудничество между Русия и Франция в енергийния сектор. В лицето на Кристоф дьо Маржори ние изгубихме един истински приятел на нашата страна, за когото ще запазим само най-добри спомени”, се казва в телеграмата, изпратена от руския държавен глава.

Своите съболезнования към роднините и близките на ръководителя на Total изразиха също и руският премиер Дмитрий Медведев, депутатите от Държавната дума, енергийният министър на Русия Александр Новак, както и представители на концерна „Газпром”, предаде ТАСС.

Маржори бе един от хората, които се обявиха срещу прекъсването на връзките с Русия, смятайки я за привлекателна страна за инвестиции. Той нееднократно критикува санкциите на Запада срещу Русия и ги определя като неефективни и безсмислени. Мержори неведнъж изразява мнение, че Европа трябва да мисли не за понижаване на зависимостта от руския газ, а за сигурността на доставките, включително и при вариант на доставяне на гориво, заобикаляйки Украйна.

Кристоф дьо Маржори е президент на компанията Total от 2007 година. Своята кариера в нефтения концерн той стартира още през 1974 г. През 2006 г. Маржери влиза в състава на Борда на директорите на концерна. Той е един от постоянните участници в ежегодните заседания на Консултативния съвет по чуждестранни инвестиции в Руската Федерация.

На 20 октомври 2014 г. Маржори участва в заседание с руския премиер Дмитрий Медведев, първия вицепремиер Игор Шувалов и вицепремиера на РФ Аркади Дворкович.

В нощта срещу 21 октомври частният самолет Falcon, на борда на който се намирал Кристоф дьо Маржори катастрофира при излитане в московското летище „Внуково”. Заедно с президента на Total загина и 3-членният екипаж на самолета, също граждани на Франция.

Причините за трагедията се изясняват от специалната комисия на Росавиация. Ръководителят на московския следствен отдел за въздушен и воден транспорт към междурегионалното следствено управление по транспорта СК на РФ Иван Сибул заяви, че следствието разглежда четири версии за катастрофата, според които вина за трагедията носят едни от следните: пилотите, диспечерите или шофьорът на снегорина. Причина за катастрофата е възможно да е и лошата видимост на пистата.