Изоставеното в Казанлък бебе вече си има приемно семейство и име - Димитър
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2014 09:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изоставеното в Казанлък бебе вече си има приемно семейство и име - Димитър

/КРОСС/Новородено дете беше намерено край контейнер за смет в центъра на Казанлък. Според лекарите детето е родено вчера - часове преди да бъде намерено на боклука и е напълно здраво.

Само няколко часа след като се появило на бял свят, бебето било захвърлено в контейнер за боклук в центъра на Казанлък. Открито е от клошар. Човекът се уплашил и разказал на жена, собственик на магазин в района.

Въпросният контейнер се изхвърля рано сутрин тъй като в района има много търговски обекти. Жената се обадила на 112, откъдето я посъветвали да не пипа детето и я уверили, че спешно ще изпратят линейка.

След минути на място пристигнали от Спешна помощ и закарали новороденото в казанлъшката болница. Според неонатолога д-р Валентина Рашева детето е в добро състояние. „Бебето е доносено, 3,800 кг 53 см. Имало е голям късмет, шанс, че пъпната връв е прерязана, но не е превързана и просто не е причинил кръвоизлив, който да застраши живота му. Засега изследванията му са добри. Раждането най-вероятно е било извършено от партньора, защото пуловера беше мъжки. Така поне си мисля аз. От така нареченият, ако мога да кажа в кавички баща, евентуално партньор на майката", допълва тя, цитирана от Нова телевизия.

Експерти от отдел "Закрила на детето" веднага поели грижа за новороденото. „Установихме, че детето най-вероятно е от български произход, но това разбира се ще го кажат разследващите органи. По това как е било оставено. Раницата е била доста скъпа и хубава, в чисти дрехи. Оставено е във контейнер, намерено е от клошар", коментира Даниела Русева от отдел „Закрила на детето" - Казанлък.

Социалните обясниха, че вече са намерили и приемно семейство. Лекарите и хората, намерили бебето, недоумяват как „майка" може да изхвърли детето си. Новороденото е момченце. Вече си има и име - Димитър.

От полицията обясниха, че извършват всички действия, по установяване самоличността на майката на Димитър. Оттам призовават всички, които имат информация по случая да я предоставят в най-близкото РПУ или телефон 112.