The Washington Post: Коалиционна бъркотия след изборите в България
Секция: Интервюта
22 Октомври 2014 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
The Washington Post: Коалиционна бъркотия след изборите в България

/КРОСС/Присъствието на осем политически партии в Народното събрание, много от които държат малка част от депутатските места, показва високото ниво на политическа несигурност в България в този момент - коментира в. "Вашингтон поуст"

Под рубриката "Клетката на маймуната" в. Вашингтон поуст публикува анализи и репортажи за изборите в различни части на света. В последния си брой изданието публикува анализ на българските политолози Петя Костадинова от Университета на Илинойс в Чикаго и Мария Попова от Факултета за политически науки към Университета МакГил в Монреал

През последните 18 месеца избирателите в България ходиха три пъти до урните, гласувайки два пъти на национални избори и веднъж на избори за Европейски парламент. Заради силно фрагментираните резултати последните национални парламентарни избори имат потенциала да дестабилизират политическата система в страната, пише в. "Вашингтон пост".

Парламентарните избори в България бяха проведени с използването на система с отворени листи, въведена през май 2014 г. за изборите за Европейски парламент, която дава на избирателите възможността да заобиколят партийните листи с кандидати. Съобразно с това осем партии и коалиции бяха избрани в Народното събрание (четири от които нови), превръщайки го в най-разделения парламент в демократичната история на страната. Освен това изборите се характеризираха (отново) с ниска избирателна активност малко над 51%, сходна с дела на избирателите, които участваха на парламентарните избори през 2013 г. Докато преговорите за коалиция продължават, най-вероятното правителство е кабинет на малцинството на най-голямата партия (която има само 35% от депутатските места), третото правителство на малцинството в страната от 2009 г.

Присъствието на осем политически партии в Народното събрание, много от които държат малка част от депутатските места, показва високото ниво на политическа несигурност в България в този момент. Освен това пет от тях - БСП-Лява България, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, България без цензура и АБВ, са коалиции с предизборни споразумения, които може да не издържат при преговорите за коалиция. Коалицията Реформаторски блок е на особено тънък лед заради острите различия сред партиите дали да подкрепят Бойко Борисов като излъчен от ГЕРБ премиер или не.

С осем партии/коалиции в парламента има много възможности за правителство, но на практика само няколко са правдоподобни.

► Кабинет на малцинството само на ГЕРБ. Според действащата в България процедура новото правителство ще трябва да бъде гласувано от (идеално) 121 депутати (или обикновено малцинство от кворума в парламента). Първоначално Борисов пусна понятието "правителство на малцинството със споделена отчетност", за да опише формулата си за неформална, за всеки отделен случай коалиция с всеки желаещ партньор. Вместо да подписва официални коалиционни споразумения с друга партия, ГЕРБ ще сътрудничи с отделни хора от други партии, които може да имат както експертни качества, така и идеологическа близост, за да получат определени министерства в кабинета на малцинството на ГЕРБ. Правителство на малцинството, ръководено от партия, която контролира само 35% от депутатските места, дори това да е толкова дисциплинирана партия като ГЕРБ, е нестабилно. Борисов има опита да ръководи страната начело на кабинет на малцинството между 2009 и 2013 г., но тогава ГЕРБ контролираше много повече депутатски места.

►Официална широка коалиция, ръководена от ГЕРБ. Малко след изборите Борисов упълномощи трима представители на ГЕРБ да проведат индивидуални преговори за коалиция с всяка една от останалите седем партии в реда на получения вот, а не според идеологическата близост. Въпреки това има силни стратегически причини, поради които "широка коалиция" в германски стил между водещите партии е малко вероятна. Първо, коалиция ГЕРБ-БСП или ГЕРБ-ДПС ще има много малко мнозинство. Второ БСП и ДПС управляваха заедно в последната година и половина на фона на масови ежедневни протести, свързани с възприятието, че управлението се основава на задкулисни сделки, политически контрол над медиите и корупция. Избирателите на ГЕРБ имаха засилено присъствие на протестите, така че Борисов трябва да осъзнае, че влизането в коалиция със социалистите или ДПС носи значителна вероятност за недоволство в партийните му редици.

► Официална коалиция на ГЕРБ с малки партии. Четвъртата и петата фракция (РБ и ПФ) са идеологически близки и естествени партньори на ГЕРБ. Но има личностни конфликти, които стоят на пътя на дясноцентристка коалиция. Лидерите на РБ поискаха ръководено от ГЕРБ правителство без Борисов начело, а Борисов запази най-острата си реторика за РБ след началото на преговорите за коалиция. РБ иска също така ангажименти от ГЕРБ, че правителството му ще продължи съдебните реформи и противопоставянето на Русия, но Борисов изглежда не иска да се ангажира с нито едно от двете. Вместо това той прехвърли обвиненията на РБ в непрозрачност върху тях самите, като намекна, че те са ръководени зад кулисите от бившия премиер Иван Костов. АБВ и ББТ предложиха обща и до момента безусловна подкрепа на ГЕРБ, но техните групи са твърде малки, за да дадат парламентарно мнозинство на ГЕРБ.

Възможно е ГЕРБ да не успее да сформира официална коалиция, което ще доведе до нови избори още през декември тази година. Този сценарий ще доведе до нова нестабилност, но може би е приемлив за ГЕРБ. Като най-голямата партия с много силна преднина пред останалите от ГЕРБ не биха се притеснявали, че приумиците на нова предизборна кампания могат да произведат различен победител.

Източник: washingtonpost.com / temadaily.bg