Кадиев: По-скоро се върви към фалит на КТБ
Секция: ИКОНОМИКА
22 Октомври 2014 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кадиев: По-скоро се върви към фалит на КТБ

/КРОСС/В случая с поставената под особен надзор банка-КТБ, по-скоро се върви към фалит, прогнозира в предаването Денят On Air Георги Кадиев от БСП. По думите му целта за това е чисто икономическа и е свързана със изземване на активите на финансовата институция и то на много по-ниски цени от пазарните.

Кадиев коментира и искането от страна на Европейския банкова надзор за предоставяне на достъп до депозитите в КТБ. Той посочи, че е грешка на Народното събрание и на БНБ, че „не сме привели в пълно съответствие законодателството с европейските директиви, които предвиждат до 25 дни след спиране на достъпа до депозитите, те да започнат да бъдат изплащани". По думите му у нас е използвана „една хитринка" с указанието достъпът до депозитите да е до 25 дни след обявяване на банката в несъстоятелност, „което, както виждате не се случва с месеци и депозитите няма да бъдат изплащани още месец, може би. Това е неприемливо, тъй като е видно, че е съшито с бели конци. Видно е, че едновременно няма обявяване на несъстоятелност на банката и в същото време няма достъп до депозитите, което е абсолютно неприемливо за ЕС".

Кадиев посочи, че е силно обезпокоен от действията на БНБ и особено от изказвания от типа- „политиците са на ход и те да решат какво да стане с КТБ". - „Ако решенията в банковата сфера са на политиците, а не на Централната банка, тогава за какво ни е Централна банка", коментира той. По думите му прехвърлянето на отговорността на някой друг и изготвянето на специално законодателство за дадена банка е много по-вредно за банковата система, от искането на синдикати и работодатели на оставката на управителния съвет на БНБ.