НИМХ: Ниски температури и оранжев код за обилни валежи и силен вятър
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2014 12:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НИМХ: Ниски температури и оранжев код за обилни валежи и силен вятър

/КРОСС/Оранжев код в 7 области и жълт за всички останали области в страната обявиха от НИМХ за утре. Предупреждението е за обилни валежи и силен вятър.

Код „оранжево" за обилни валежи е в сила за областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ловеч, Габрово и Велико Търново, като в Кърджали и Търново освен обилни валежи се очаква и силен вятър.

Дъждът ще започне още тази вечер в западните и в южните райони на страната. До утре валежите ще обхванат цялата страна със сумарни количества между 15-30 литра на квадратен метър. В Западна и Централна България дъждът ще достигне и до 50-60 литра на квадратен метър.

Заради очакваните количества дъжд МОСВ обяви червен код за река Върбица при Златоград. Утре се очаква отток 258 кубични метра в секунда.

Очаква се повишение на речните нива в страната, като по-съществено ще е то при реките от Западна и Централна България. Оперативното звено към МОСВ е активирано, допълват оттам.

С умерен, временно силен вятър от северозапад ще нахлува и студеният въздух у нас. Температурите ще се понижават и в Предбалкана и високите котловинни полета e възможно дъждът да се примесва със сняг.

Температурите в четвъртък рязко ще паднат. В София през деня ще бъде едва 6 градуса. До края на седмицата се очаква още да застудее, като минималните температури вече ще са отрицателни, а дневните едва ще достигат 3 градуса.