РБ: Патриотичният фронт е приемлив вариант за коалиционен партньор
Секция: ПОЛИТИКА
22 Октомври 2014 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
РБ: Патриотичният фронт е приемлив вариант за коалиционен партньор

/КРОСС/Реформаторският блок дава все по-ясни сигнали, че ще приеме за свой партньор Патриотичния фронт и заедно с ГЕРБ ще сформират тройна коалиция. След снощната среща в централата на ГЕРБ, днес депутати и лидери на партии в Реформаторския блок се събраха в сградата на СДС в столицата. Там са обсъдили правилник за работата на реформаторската парламентарна група и процедура за избор на председатели.

Въпреки първоначалните резерви на председателя на Народна партия „Свобода и достойнство" - Корман Исмаилов, за партньорство с Патриотичния фронт, блокът започна да променя позицията си.

„Ще положим максимални усилия да получим гаранции да се постигне едно стабилно проевропейско, проевроатлантическо мнозинство", заяви след срещата Исмаилов.

Найден Зеленогорски, заместник-председател на „Движение България на гражданите" посочи, че „това, което ни събира е много повече от това, което ни разделя" И по думите му Патриотичният фронт, „като коалиционен партньор в едно дясно-центристко правителство, е приемлив вариант".

По отношение на АБВ реформаторите нямат проблем формацията на Георги Първанов да подкрепя определени позиции и политики. Но за нас, ако има коалиция тя трябва да бъде дясно-центристка, категоричен бе Найден Зеленогорски. Той се надява, след като приключат разговорите на ГЕРБ с останалите формации, да започнат и преговорите по същностните политики на следващото управление. Има голяма степен на вероятност в понеделник доста от нещата да са ясни, смята Зеленогорски. За мен по-важно е да търсим възможност за стабилно управление, подчерта той.

Днес е обсъден правилникът за работа на Парламентарната група на Реформаторския блок, като в неделя в 14.00 часа те отново се събират, за да се подготвят за първия работен ден на 43-ото Народно събрание. Тогава ще се избере ръководство на ПГ. Има две идеи за ръководството на групата на реформаторите в парламента - едната е да има един председател, а другата да има двама-трима съпредседатели на ПГ. Кой вариант ще бъде избран, ще се реши в неделя.