Габриел призова Жан-Клод Юнкер за по-бързото приемане на България в Шенген
Секция: ПОЛИТИКА
22 Октомври 2014 15:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Габриел призова Жан-Клод Юнкер за по-бързото приемане на България в Шенген

/КРОСС/ Европейският парламент гласува с мнозинство състава на новата Европейска комисия начело с Жан-Клод Юнкер - 423 гласа „за", 209 „против" и 67 „въздържал се". Преди гласуването, председателят Юнкер представи официално своя екип и програмата си по време на дебат с евродепутатите.
Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, привлече вниманието на Юнкер към няколко предизвикателства.
На първо място тя отбеляза предизвикателството за съгласуваност между вътрешната и външната политика на ЕС. "Казвам „Да" на по-ефективна Комисия, но това изисква повече съгласуваност между вътрешната и външната политика, по-добра координация и повече солидарност между страните-членки. Това са необходими елементи за справяне с предизвикателства като Енергиен съюз на ЕС и онези, които са в контекста на външната политика", заяви Мария Габриел.
На следващ ред тя отбеляза необходимостта от всеобхватен подход на новата ЕК към миграцията. Според нея е нужна истинска миграционна дипломация на основата на засилен диалог и сътрудничество със страните на произход и на транзит, особено със страните от Южното Средиземноморие. Мария Габриел наблегна също на значението на интелигентната визова политика, която да подпомага икономическите цели на ЕС.
Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП припомни важността за справяне със съществуващото усещане за различни категории европейски граждани. Тя прикани председателя на Комисията да потвърди подкрепата си за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство и да продължи да защитава свободата на движение на хора.
Накрая Мария Габриел призова за ясен ангажимент на новата ЕК по отношение правата на жените и равенството на половете. "България предложи жена като кандидат за комисар - Кристалина Георгиева. Ние се гордеем с нейните професионални качества и умения. Икономическият растеж е сред основните приоритети на новата Европейска комисия, но той е невъзможен без използването на икономическия потенциал на жените. Надявам се, че Вие, г-н Юнкер, и Вашият екип ще насърчите реализацията на този потенциал", заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП.