ВАС: Бетонът в Яйлата е незаконен
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2014 16:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВАС: Бетонът в Яйлата е незаконен

/КРОСС/ Два дни преди крайния срок Върховният административен съд определи днес, че оставя в сила решение на Административния съд в Добрич, според което бетонната конструкция, издигната върху 1,5 дка земя в Националния археологически резерват Яйлата край Каварна трябва да бъде съборена. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. (Текстът на решението - в прикачения файл)

Собственици на терена и инвеститори на обекта са братята Иван и Илко Павлови, арендатори на земеделски терени от Генерал Тошево. Те са придобили собствеността върху полуразрушена рибарска хижа на брега в Яйлата, купувайки активите на „АПК - с. Българево", след което са излели бетона с невалидно строително разрешение и без съгласуване с РИОСВ - Добрич за изграждане на нова сграда, показаха резултатите от проверката на Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство.

Братя Павлови оспориха заповед, издадена от началника на РДНСК, с която извършваното от тях строителство на територията на резерват Яйлата бе обявено за нищожно, което Административният съд в Добрич отхвърли в началото на тази година.

Сега по същия казус - окончателно и без право на обжалване, се произнесе и Върховният административен съд. След неговото решение братя Павлови ще трябва да съборят бетонната постройка и да рекултивират терена, върху който тя се намира в момента.