Жителите на "Гео Милев" пак излязоха на протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2014 21:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жителите на "Гео Милев" пак излязоха на протест

София /КРОСС/ Жители на столичния квартал "Гео Милев" отново излязоха на протест заради планове за застрояването на детска площадка. Багери са влезли вчера сутринта на спорния терен, оплакаха се те.
Малко след 8 часа багерите се опитали да влязат в загражденията и да започнат да работят, а хората направили жива верига, за да им попречат.
Междувременно собственикът на терена арх. Стоян Дучев разпространи отворено писмо до медиите, че няма да се откаже от намерението си да строи. В писмото си той се оплаква от "гръмките, агресивни, стигащи до престъпления действия и коментари на група съседи", които по думите му са превзели медийното пространство и по всякакъв начин възпрепятстват достъпа до строителната площадка през последната година.
Дучев изтъква, че теренът съгласно градоустройствените планове и Закона за устройство на територията е отреден за високо строителство от 60-те години на миналия век, както и че същият терен е частна собственост на фирма "Технострой" АД повече от 15 години и фирмата му "Агора Ин" ЕООД го е закупила с всички необходими документи за проектиране.
ДУМА припомня, че сагата около застрояването на детската площадка в "Гео Милев" тече вече от година и половина. Само преди четири дни бяха подпалени три коли на хора, които активно протестират срещу строежа. Жертвите на посегателството са уверени, че палежите са във връзка с тяхното недоволство. Тогава те се оплакаха, че от фирмата-собственик са наели за охрана на техниката в обекта представители на агитката на "Левски София Запад". Жителите на квартала смятат, че футболните фенове стоят зад палежите на коли, разбиване на гараж и кражба на мотор.
Столичната община твърди, че имотът е частен и собственикът има право да се разпорежда с инфраструктурата на него. От районната администрация уточняват, че на инвеститора са били предложени 12 алтернативни имота, но той не е приел нито един от тях и държи да строи точно на това място. Прокуратурата е започнала проверка на документите на ДНСК и дали няма нарушения при издаването им, пише "Дума".