Лавров: Съвременният свят може да бъде само многополюсен
Секция: Русия
22 Октомври 2014 21:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Съвременният свят може да бъде само многополюсен

/КРОСС/ Украинската криза е следствие от стремежа на Запада да придвижи на изток разделителните линии в Европа, счита руският външен министър Сергей Лавров. При тези условия Русия е твърдо решена да отстоява своите интереси.

„Украинската криза е пряко следствие от опитите на нашите западни колеги да съхранят и придвижат на изток разделителните линии в евроатлантическото пространство. Ние сме против подобни опити, не искаме да се конфронтираме с никого", каза Лавров пред членовете на младежката Обществена палата, предава „Интерфакс".

Ще отстояваме твърдо своите национални интереси, ще се държим така, както смятаме за правилно и справедливо на основа на международното право, което уважаваме и се обявяваме за неговото спазване от всички държави без изключение", подчерта той. „Считаме, че това е оптималният начин за гарантиране на националните интереси на Русия", посочи министърът.

В същото време Лавров изрази надежда, че западните партньори ще осъзнаят скоро, че съвременният свят може да бъде само многополюсен. „Колкото по-рано го направят, толкова по-добре за развитието на цялата система от международни отношения в конструктивна, созидателна посока", отбеляза той.