Илияна Йотова: Разумните хора в БСП не се надвикват в медиите
Секция: Интервюта
23 Октомври 2014 09:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: Разумните хора в БСП не се надвикват в медиите

/КРОСС/Илияна Йотова пред "Труд"

- В момента, в който разговаряме (вчера в 17,30 ч), още няма яснота ще има ли разговори между ГЕРБ и БСП. Във вторник вечерта социалистите получили покана от най-голямата партия, но без уточнението кога, къде и в какъв формат. Как трябва да се държи БСП в тази рамка, зададена от други, г-жо Йотова?

- БСП се държи най-коректно от всички поканени от ГЕРБ. От самото начало нашата позиция е ясна. БСП нито флиртува с евентуалните нови управляващи, нито изпада в някакъв тип зависимост от тях. В изборната нощ заявихме, че с 39 мандата, с това, че хората ясно ни показаха ъгъла след едногодишното управление на кабинета "Орешарски", няма как и няма защо да претендираме за ново участие във властта.
Само допреди няколко месеца основният въпрос в България беше защо БСП управлява. Сега обаче този въпрос парадоксално е на път да се превърне във въпроса защо БСП не иска да управлява. Така че, ако ни поканят на разговори - нашият преговорен екип трябва да отиде. Не можем да оставим и капка съмнение, че ще се държим като ГЕРБ по време на управлението на Орешарски.

- Не е ли малко неуважително отношението на ГЕРБ към вас - елате неизвестно къде и неизвестно кога и се срещнете неизвестно с кого?
- Какво значи неуважително? Аз се опитвам понякога да вляза в кожата на нашите политически опоненти. ГЕРБ е в много тежка позиция, сигурно и в най-кошмарните си сънища не са предполагали, че хем ще имат най-много гласове, хем ще имат мандат да съставят правителство, хем няма да имат точната ориентация дори за себе си с кого и в името на какво искат да управляват. Няма как да не си даваме сметка, че в централата на ГЕРБ се разиграват схеми, и то не само за бъдещото управление, но и за предстоящите местни избори, за президентските избори.

- Дали зад разбирането за положението на ГЕРБ не остава нещо зад кулисите?
- Не участвам в преговорите. Но пак казвам, нашата позиция е категорична, нищо задкулисно няма.
Но не мога да се отърва от усещането, че има повече театър в тези срещи, отколкото реално взети решения. Има два или три варианта за бъдещото управление. Труден е изборът на Борисов. Аз даже не мога да си представя как той може да управлява с хора като Мартин Димитров например. Хора, които ще бъдат запомнени с гръмките си изказвания и големия смях, като се видяха резултатите от техните заявки. Справка - президентските избори през 2011 г. 
Реформаторският блок е повече от прозрачен. Това са хора, събрани единствено от идеята да се върнат във властта. Но всеки един от тях вижда това по различен начин. За Меглена Кунева е много важно да използва Реформаторския блок, участието във властта, за да се закачи за някое от големите европейски политически семейства. Привилегия, която само преди една година й беше отказана. За хората на Иван Костов е важно да участват във властта, за да имат лостовете да останат единствената десница и да претопят всички останали - справка, преференциалния вот. А СДС, от чиято абревеатура почти нищо не остана, трябва да осигури житието-битието на няколко души.

- Има ли геостратегически мотиви в сглобяването на управляващата коалиция и това БСП да не е желан партньор заради русофилските настроения на повечето от привържениците є?
- Не смятам, че това може да бъде реален аргумент. Още повече че г-н Борисов понякога заявява толкова русофилски позиции, че изпреварва русофилското движение в БСП. Не смятам, че от страна на ГЕРБ има подобни аргументи. Що се отнася до определен натиск - дали е имало такъв, ще си проличи от бъдещите решения на кабинета, основно по енергийните проекти.

- Георги Първанов дава да се разбере, че трябва да има коалиция ГЕРБ - БСП, която партия АБВ би подкрепила.
- Не е ли по-нормално преди Георги Първанов да каже нещо такова, да се обади на бившите си другари в БСП? Между хората от БСП и АБВ продължава да има приятелски връзки, ние бяхме екип, подкрепяли сме се. От друга страна, у мен не може да не се появи съмнението, че г-н Първанов дава тези съвети на БСП, защото сам не смее да се включи в една коалиция с ГЕРБ. Той е човек с богат опит и знае, че ако БСП остане силната, голямата опозиция, пътят до доверието на гражданите ще бъде много по-къс, отколкото ако участва в едно правителство, което по никакъв начин не е ляво. А Първанов рискува да убие партията си, преди да я роди, ако участва в кабинета.

- Георги Кадиев влезе с преференция, Кирил Добрев спечели предварително отписан мандат в Габрово. Тези обстоятелства създават ли им особено място в партията?
- Не, определено не. Когато човек преживее нещо, това, което казва, е най-достоверното. Затова ще дам пример от своя опит. Когато през 2013 г. трябваше да поема тежката Пазарджишка листа при огромната конкуренция на ГЕРБ и на Делян Пеевски от ДПС, председателят на партията в Пазарджик ми каза, че аз няма да направя повече от един мандат и се оттегли. Взехме три мандата, резултатът ни бе равен с този на ГЕРБ. Всеки от нас се стреми да направи максималното за БСП, никой не е герой и никой не бива да вижда само собствените си заслуги. А всяка една преференция в БСП трябва да бъде разчетена много внимателно. Подбудите за гласуване за различни хора не са едни и същи. Ако бях във Велико Търново например, и аз щях да подкрепя Весела Лечева, а не бившата здравната министърка.
При едни преференции се гласуваше за истински авторитети и лидери, а при други се наказваше БСП. Затова не приемам поведението на Кадиев и Добрев днес. Но и днес бих подкрепила кандидатурата на Добрев за Габрово, както го направих на заседанието на Изпълнителното бюро.

- Димитър Дъбов ги нарече "богатите младоци". Страхил Ангелов отвърна от името на "младоците" - "стари кадри превърнаха БСП в акционерно дружество". Колко гласоподаватели ще има БСП на следващия вот след подобни "разговори"?

- Бих задала един риторичен въпрос - защо никой не попита какво мисли средното поколение в партията? Всеизвестна истина е, че ако в членската маса на БСП има възрастова "дупка", то там са хората, които сега са между 45 и 60 години. А това са хора, които вече имат огромен опит.
Подобен разговор за мен е унизителен. Ние винаги сме претендирали, че имаме интелектуален потенциал. Ще се боря разговорът за бъдещето на партията да не се води така. Когато не харесваш една политика, излез и я оборвай с аргументи, а не с квалификации. Имаме нужда от нов прочит за лявото в България - и с АБВ, и с Татяна Дончева, и с останалите, но това не може да бъде без силната БСП. Разумните хора в БСП не се надвикват в медиите. За бъдещето на БСП трябва да говорят помежду си хора, които не са коне с капаци и през годините са заслужили името си на естествени лидери в партията. Нима ни отива да затъваме в махленство, в крясъци и обидни думи. Какво спечелихме от това, че демонизирахме маса хора през годините!? Срам ме е от това. Има друг път и аз съм за него.

- Не обезсърчавате ли младите?
- През последните десетина години работя само с екип от млади хора. Имат огромен потенциал. Ще съм щастлива, ако някой ден точно те ме ръководят, а не тези, които днес искат да говорят от името на младите в БСП.