Проучване: 61% от българите не искат държавата да плаща за дупката в КТБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Октомври 2014 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проучване: 61% от българите не искат държавата да плаща за дупката в КТБ

София /КРОСС/ Държавата не трябва да плащат за аферата "КТБ". Това показват данните от проучване на Института за модерна политика на Борислав Цеков.
61% от анкетираните са на мнение, че държавата не трябва да плаща причинените загуби, т.е. не трябва да бърка допълнително в джоба на данъкоплатеца, а само да се изплатят гарантираните по закон депозити в размер до 100 000 евро.

17% от респондентите смятат, че КТБ трябва да се оздрави с държавна помощ, т.е. да бъдат спасени големите влогове на физически лица и фирми. Около една пета от респондентите - 22 % нямат мнение по темата.
"Въпреки силните етатистки настроения за държавна намеса в икономиката, констатирани по-нататък в настоящето проучване, очевидно социалната пропаст между бедни и богати и съществуващото негативно отношение и даже омраза от страна на все по-свиващата се средна класа спрямо незаконно забогателите в годините на прехода, дават своето отражение и при отговора на въпроса как трябва да се реши казусът с КТБ", констатират авторите на изследването.