Стара Загора отбеляза Деня на спирометрията
Секция: Здраве
23 Октомври 2014 16:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стара Загора отбеляза Деня на спирометрията

/КРОСС/ Над 160 граждани на Стара Загора тестваха безплатно състоянието на белите си дробове в подвижния пункт в сградата на община Стара Загора, благодарение на съвместната инициатива на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) и АстраЗенека, проведена по повод Деня на спирометрията в България на 23-ти октомври.
От проведените 163 спирометрични изследвания в сградата на община Стара Загора в 32 (близо 20%) от случаите бяха констатирани отклонения от нормата, налагащи допълнителни изследвания.

Инициативата на БДББ и АстраЗенека бе подкрепена и от зам.-кмета „Хуманитарни дейности" на община Стара Загора г-жа Иванка Сотирова, председателя на Общински съвет - Стара Загора г-н Емил Христов, д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности" в Общината, както и други членове на Председателския съвет към Общински съвет - Стара Загора. Много от членовете на Общински съвет - Стара Загора бяха сред първите, които дадоха примера си, като направиха своето спирометрично изследване със съдействието на лекари-пулмолози и представители на Българската асоциация на студентите медици в Стара Загора.
„Без съмнение бих определила интересът към инициативата като „огромен" - тя е най-успешната до момента. Тази тенденция е наистина положителна, тъй като грижата за белодробното ни здраве би трябвало да е наш основен приоритет. Данните за разпространението на белодробните заболявания, които имаме до този момент в световен мащаб, са наистина притеснителни - вследствие на такива всеки час по света умират 250 души. Затова и за Българското дружество по белодробни болести, Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация беше много важно да дадем шанс на хората да проверят белите си дробове. За нас като специалисти е от голямо значение да насочим вниманието на пациентите към превенция и профилактика. Превенцията и профилактиката зависят от самите нас - от опазването на чистотата на въздуха, който дишаме, на околната среда, както и на въздуха в затворените пространства - в дома или на работното място. И, разбира се, от особено значение е ограничаването на тютюнопушенето, както и честотата на профилактичните прегледи", коментира д-р Ваня Илиева, специалист по пулмология и гл. ас. в УМБАЛ „Стара Загора", координатор на инициативата за града от Българското дружество по белодробни болести.

Ранната диагноза на белодробните заболявания може да доведе до много по-ефективно лечение. Всички, които си направиха спирометрично изследване, се убедиха, че то е напълно безболезнено и отнема по-малко от 10 минути. Факт е обаче, е то може да спомогне за поставяне на диагноза астма и ХОББ в начален стадий на заболяването.
Световният ден на спирометрията се организира от European Lung Foundation (ELF). Като партньорска на ELF организация БДББ провежда Деня на спирометрията в България. АстраЗенека, която поддържа богато портфолио за лечение на пациенти с астма и ХОББ традиционно подкрепя инициативата и е утвърден партньор в пулмологията.