Двата язовира на „Пчелина“ пълни на 80%, а трябва на 50%
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Октомври 2014 20:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Двата язовира на „Пчелина“ пълни на 80%, а трябва на 50%

/КРОСС/ Язовирите „Пчелина 1" и „Пчелина 2" са пълни на 80%, а според предписанията на експертите трябва да са на 50%. Това обяви днес експертът в Областна администрация-Разград Тодор Крушевски. Той е бил член на Междуведомствена комисия за обследване на техническо и експлоатационно състояние на водните обекти и проводимостта на речните корита в Разград, която е извършила проверки на водоемите в региона от 7 до 13 октомври.
Девет са потенциално опасните язовири в Лудогорието - припомни Крушевски. Един от тях от наводнението в Цар Калоян през 2007 г. се поддържа с отворен изпускател - „Езерче 2". За него има изготвен проект за възстановяване на стената. Предстои внасянето му в Междуведомствената комисия към Министерски съвет за отстраняване на щети при бедствия и аварии - каза Крушевски.
Ето и още нарушения, установени от комисията: По язовирните стени на „Пчелин 1", „Пчелин 2" и „Кара Михал" не е почистена дървесна и храстовидна растителност. Експертите са установили, че короните на язовирите „Желязковец", „Пчелин 1", „Балкански", „Липник" и „Кара Михал" са изправни, но не са оборудвани с реперни мрежи за следене на деформациите. Без язовирите „Желязковец" и "Бели лом" останалите преливници са с частично нарушени бетонни облицовки или са обрасли с храсти. Основните изпускатели и спирателни кранове са в добро състояние - констатирали проверяващите. Непочистени от храстовидна растителност са отводняващите канали на язовирите „Бели лом", „Пчелин 2", „Липник" и „Кара Михал" - забелязали са още проверяващите.
Инспектирани са и част от реките на територията на Разградска област - съобщи Крушевски. С намалена проводимост в отделни участъци са: Хлебаровска, Крапинец, Троско дере, Топчийска и Съзлък. В река Бели Лом отделни участъци от корекцията са обрасли с дървесна и храстовидна растителност и отложени наноси. В подобно състояние са и участъци от река Топчийска в землището на селата Каменово и Топчии, има и наноси. Крушевски съобщи още, че през есента е почистен участък от 4 км. на река Бели лом, стопанисвана от община Разград. В процес на почистване е участък от 1,4 км. на река Каловска, извън урбанизираните територии на разпореждане от Областния управител. Почиства се и река Топчийска в регулацията на Каменово.
Сред констатациите на комисията е, че не се спазват предписанията за почистване и продълбочаване на речните корита поради факта, че за целта не се отпускат финансови средства. Поради тази причина от много години не са изпълняват предписанията най-вече за водни обекти, собственост на „Напоителни системи АД". Изготвено е искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за отпускане на 50 000 лв. за почистването на р. Хлебаровска, р. Каловска и продълбочаването на коритото на р. Сазлъка. Отговор още няма, съобщава Дарик.