САЩ: ИД печели по 1 млн. долара ежедневно от контрабанден петрол
Секция: СВЯТ
23 Октомври 2014 21:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ: ИД печели по 1 млн. долара ежедневно от контрабанден петрол

/КРОСС/ Терористичната групировка „Ислямска държава" всеки ден печели близо 1 млн. долара от контрабанда на петрол и петролни продукти. Оценката е на американския зам.-министър на финансите Дейвид Коен.
"С изключение на някои терористични организации, спонсорирани от държави, „Ислямска държава" може би е най-добре финансираната терористичната групировка от всички, с които сме се сблъсквали", каза той.
По данни на американските разузнавателни служби "от средата на юни ИД печели около 1 млн. долара дневно от продажбата на петрол".
В допълнение, заместник-министърът отбеляза, че всеки месец джихадистите получават милиони долари от заможни спонсори, които държат на екстремистката идеология, както и благодарение на престъпната си дейност в окупираните територии, включително грабеж, изнудване, трафик и отвличане с цел откуп.
Коен припомни, че стратегията за борба с ИД в Ирак и Сирия, подкрепяна от международната коалиция, включва не само военни операции, но и откриване на каналите за финансова подкрепа на бунтовниците, както и противодействие на екстремистката идеология, разпространявана от ислямистите.