България слиза надолу в класация за корупция в чужбина
Секция: СВЯТ
23 Октомври 2014 21:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България слиза надолу в класация за корупция в чужбина

/КРОСС/ България и Дания са двете страни, които през изминалата година са отстъпили в борбата с корупцията, извършвана от техни бизнесмени в чужбина. Това отчита базираната в Берлин организация "Трансперънси интернешънъл" в годишния си доклад за спазване Конвенцията на ОССЕ за борба с подкупването на чуждестранни публични служители при транзакции на международния бизнес. Тя е одобрена през 1997 г. и влиза в сила през 1999 г.
България е слязла в най-ниската категория, в която практически не се води никаква борба с предприемачите, сдобиващи се с поръчки и договори в друга държава чрез подкупването на служители там. Рейтингът се определя на базата на 5 фактора, проследявани през последните 4 години и използвани в специална формула.
За България е посочено, че през 2013 г. не е имало нито едно започнато разследване или дело в тази сфера. В парламента все още стои проектозакон, който да допълни Наказателния кодекс с подробно определение какво означава активно или пасивно подкупване на чуждестранен обществен служител. Предложена е и поправка, разширяваща правомощията на ДАНС в това отношение.
Наказателният кодекс обаче не предвижда санкции за подкупи, извършени от дъщерни или съвместни дружества на българи в чужбина, няма как компаниите майки да бъдат държани отговорни за дейността на поделенията си зад граница, а ниското доверие към правораздавателната система и слабата защита на свидетелите не стимулират вътрешни хора да разкриват подобни престъпления. Освен това самите служители в тази система не са достатъчно добре обучени за такива разследвания и съдебни процеси, твърдят още от "Трансперънси интернешънъл", които са ползвали за местен консултант Николета Кузманова от Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".
Цялостната оценка в доклада на организацията е песимистична - едва 4 от подписалите конвенцията 41 държави реално правят нещо. Това са страни, контролиращи две трети от световния експорт и 90% от световните преки чуждестранни инвестиции. Но вече 15 години след създаването на този документ на ОССЕ повече от половината (22) не правят нищо, а те представляват 27% от световния експорт. Бизнесът от Япония, Холандия, Гърция, Русия и Бразилия е посочен като раздаващ най-много подкупи в чужбина.
Останалите в тази група са Южна Корея, Испания, Белгия, Мексико, Ирландия, Полша, Турция, Чехия, Люксембург, Чили и Израел.

България слиза надолу и в класация за борба с корупцията в чужбина

В ограничен вариант конвенцията се прилага от Франция, Швеция, Южна Африка и Нова Зеландия. Канада е откроена като най-бързо напредващата.
Девет от попадналите в групата на най-слабо представящите се са страни от Г-20, което означава, че те не спазват и договореностите за борба с корупцията на тази група на водещите световни икономики.
Препоръките към тези държави са да увеличат средствата и персонала за борба с корумпирането в чужбина, а представители от ОССЕ да посетят най-зле представящите се, за да обсъдят проблема с местните власти.

Единствено САЩ, Германия, Великобритания и Швейцария активно правят нещо по документа.

За периода 2010-2013 г. тези страни са приключили общо 225 съдебни случая и са започнали нови 57 разследвания. За сравнение - други 35 страни от конвенцията за същото време са приключили 20 и са започнали 53 случая. България е в групата, която нито е започнала, нито е приключила дело за трансгранична корупция през последните 4 години.
"За да се промени начинът, по който работят компаниите, трябва мнозинството от големите износители активно да прилагат конвенцията, за да бъдат принудени и други държави да ги последват. В резултат на това основната цел - да се създаде свободно от корупция пространство за глобалната търговия, остава далеч от постигане", каза Хосе Ургас, председател на Transparency International.
Организацията смята, че дори да има искащи и можещи следователи, те не разполагат с политическа подкрепа да тръгнат срещу големи корпорации, особено когато те са смятани за важни за националните интереси и икономика. Освен това подобни разследвания са сложни, а схемите за пране на пари - все по изобретателни. Много често за това се използват подставени компании, като дори правителствата не знаят кой реално стои зад тях, съобщава "Дневник".