Студ, порои и силен вятър
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Октомври 2014 07:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студ, порои и силен вятър

/КРОСС/Само за ден температурите на места в страната паднаха с повече от 15 градус. В много области се изляха и обилни валежи.

Най-голямо количество валежи през последното денонощие са отчетени в Кърджали - 53 л. на квадратен метър, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). В Благоевград са измерени 40 л. на кв. м., в Казанлък - 39 л. на кв. м, а в Сандански - 37 л. на кв. м. В Драгоман са регистрирани 32 литра на кв. м., а във Велико Търново - 34 литра.

12 часа валя в района на Севлиево, Габрово и Велико Търново. Най-пострадало е севлиевското село Горна Росица. Нивото на река Росица се повишава драстично, тя излезе от коритото си и заля къщи и дворове. 

Река Видима в Априлци е излязла от коритото си и е заляла пътя на входа на града. На пътното платно водата достига 20 см и движението е затруднено. Реката е придошла от проливните валежи днес. Областният управител на Ловеч Милко Недялков каза, че няма опасност тя да залее къщите.

Априлци и селата Велчево и Скандалото са останали без ток заради паднал електрически стълб, който е бил подкопан от буйните води на реката. От електроразпределителното дружество съобщиха, че част от захранването вече е възстановено, а до 20 часа това ще стане навсякъде в засегнатия район

Сериозни проблеми имаше и в Рудозем, където река Елховска достигна критични граници и на места излезе от коритото си. Свлачища затвориха пътя до две села, в които живеят около 200 души. Наводнени бяха детските градини в две села, което наложи евакуация на децата. И днес градините няма да работят. В цялата община има отнесени пътища и затлачени водосборни тръби.

Девет села в Смолянско са без ток, заради дъждовете, съобщиха от И Ви Ен електроразпределителното дружество. Без ел. захранване са селата Беден, Брезе и Лясково в община Девин, както и смолянските села Широка лъка, Солища, Стикъл, Стойките, Гела и махала Заевите. От дружеството уточняват, че техници работят по отстраняването на авариите.

31 литра на квадратен метър са измерените количества дъжд паднали в района на Златоград по данни на Метеорологичната станция на връх Рожен.

Обстановката в Златоград към момента е спокойна, а валежите са периодични. Наблюдава се леко повишаване на нивото на река Върбица заради вливането на река Голяма, уточни кметът Мирослав Янчев.

От полицията в Смолян съобщиха, че екип на Районното управление „Пожарна безопасност и спасяване" в Златоград е отстранил опасни дървета в коритото на река Върбица Акцията е предприета вчера около обяд след получено съобщение на спешния тел 112 за надвиснали опасни дървета в корито на реката вследствие на свлечена земна маса. Дъжд вали в цялата Смолянска област.

Най-много са вележите в района на смолянското село Мугла 36 литра на квадратен метър, а най-малко в село Давидково, община Баните - 5 литра на кваратен метър. Пътните настилки в региона са мокри, повишена е опасността от падащи камъни в планинската област.

Освен студ и дъжд в страната духа и силен вятър. 

Усещането за студ се подсилваше и от силния вятър като в Кърджали на моменти е достигал до 86 км/ч - там имаше и паднали дървета. В Сливен вятърът достигна до 72 км/час.

Днес преди обяд над западната половина от страната ще има и слънчеви часове, но след обяд облачността отново ще се увеличи. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в югоизточните райони до 16° -18°. След пладне ще се появи умерен, привечер и силен вятър от север-североизток и с него отново ще нахлува студен въздух. През нощта срещу събота в Предбалкана и на места в южните райони ще завали дъжд, който по високите полета ще премине в сняг, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, над северното крайбрежие с прекъсвания ще превалявания. След обяд ще се появи умерен, привечер - до силен вятър от север-североизточен. Максималните температури ще са между 14°-17°. Вълнението на морето ще е 2 -3 бала. Температурата на морската вода е 16° - 18°.

Преди обяд над планините ще има и слънчеви часове, все още вятърът ще е от юг - умерен. След пладне вятърът ще се ориентира от изток-североизток, силен до бурен и с него ще нахлува студен въздух. Облачността отново ще се увеличи и привечер и през нощта срещу събота на много места ще завали. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра - около 1°. Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и ще се доближи до средното за месеца.