Коларова: Не може и на образованието да се гледа като на социална помощ
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Октомври 2014 08:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коларова: Не може и на образованието да се гледа като на социална помощ

/КРОСС/ "Докладът по случая с Ана-Мария вече излезе и ние дадохме възможност на директорката на 4-то помощно училище да даде своите обяснения по случая и тя вече ги даде." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Румяна Коларова, служебен министър на образованието.

"След като комисия се запознае с фактите по случая и нейните обяснения ще се види какви дисциплинарни наказания и последствия ще има. Самата тя признава, че в конкретния случай с Ана-Мария, а и по принцип, е имало допуснати нарушения, включително и недобър контрол и наблюдение през цялото време на децата в училището", каза още тя.

Министърът заяви, че трябва обаче проверяващите органи да установят с факти и доказателства абсолютно всички нарушения, за да може, когато всички материали бъдат дадени на съда, те да не паднат като доказателства впоследствие.

"В 48-те помощни училища, които са в страната, няма готовност и не се прилагат разписаните от закона механизми за реакция при подобни случаи като този на Ана-Мария. Не казвам, че във всички тези учебни заведения се извършват нарушения, а че просто те не прилагат на практика предписанията за контрол и реакция, ако подобни инциденти се случат. Един от проблемите в българското образование в момента е, че то очевидно не гарантира и не генерира с достатъчна сигурност грамотността на децата, които се обучават в тях и за това говорят различните стратегии за образование, които се готвят и които трябва да бъдат приети", каза още Коларова.

"Проблем в нашето общество е и това, че от един момент нататък възрастните в България престават да учат, а в съвременния свят вече е нормално човек да се обучава и усъвършенства постоянно. Не може и на образованието да се гледа като социална помощ, а трябва да се гледа като инвестиция за бъдещето", смята Румяна Коларова.

Според нея новото правителство, в какъвто и състав да е то, то трябва да приеме разработваните от образователното министерство стратегии за образование, защото те са важни за бъдещето.

"Никой не ми е предлагал да продължа да заемам поста министър и в един нов кабинет, а и трябва да се види в каква точна конфигурация ще се състави правителство, за да мога да ви кажа дали бих приела едно евентуално такова предложение. В момента основния ми ангажимент е към президента Росен Плевнелиев, защото аз съм служебен министър в назначеното от него правителство", каза Румяна Коларова.