Двойка астероиди ударила Земята преди 458 млн. години
Секция: Наука
24 Октомври 2014 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Двойка астероиди ударила Земята преди 458 млн. години

/КРОСС/ Двойка астероиди се блъснала в Земята преди 458 милиона години и от удара са се образували кратери, които още са видими в днешна Швеция, съобщава АФП.

Двойката астероиди се е образувала при една от най-значимите катастрофи в Слънчевата система преди 470 милиона години. Тогава в главния й астероиден пояс обект с широчина 200 км се разпада и стотици от отломките по-късно преминават през земна орбита.

Ивестно беше, че кратерът Локне край Йостерсунд, който е с широчина 7,5 км, е свързан с този космически катаклизъм. Учени доказаха, че кратерът Малинген, който е на разстояние 16 км от него и е широк 700 м, се е образувал по същото време. Астероидът, направил кратера Локне, е бил дълъг около 600 м. Малинген се е образувал от по-малък астероид - 150 м. И двете космически тела са били съставени от скални парчета, събрани заедно от ефекта на гравитацията.

Около 16 процента от астероидите, които се приближават до Земята, са на двойки. От известните на планетата ни 188 кратери, само десет (в Канада, Русия, Германия, Финландия и Бразилия) изглеждат образувани от двойка астероиди.