Малцина оставят завещание при нотариус
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Октомври 2014 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Малцина оставят завещание при нотариус

/КРОСС/ "Малко са клиентите, които търсят нотариус, за да оставят завещание." Това съобщи пред Дарик председателят на регионалната колегия към Апелтивен съд в Пловдив Елена Андасарова.

Всеки нотариус може да провери чрез компютърна система дали човек е оставил завещание като справката е валидна за цялата страна. Тук става дума за нотариалните завещания, които се документират в присъствието на свидетели. Другият вид завещания са собственоръчните и те остават при този, който е изразил волята си за собствеността на неговото имущество след като почине.

Клиентите най-често посещават канторите за удостоверяване на подписи върху пълномощни, сделки за автомобили и имоти, както и за заверка на преписи за легализация на дипломи. Сделките с ипотека на недвижимо имущество напоследък са по-малко, каза Андасарова. По думите й хората са добре запознати с дейността на нотариусите и подхождат към тях с уважение и доверие.

Частните нотариуси отбелязват днес своя професионален празник. На 24 октомври 1998 г. се провежда учредителното събрание на Нотариалната камара в България. Вече от 16 години в страната ни е има частен нотариат.