Българският червен кръст става на 136 години
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Октомври 2014 11:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българският червен кръст става на 136 години

/КРОСС/ Българският червен кръст е на прага на своята 136 годишнина. Организацията е създадена на 25 октомври 1878 година и е една от първите институции, възникнали след Освобождението на България и участвали в изграждането на новата държава.

„Стотици хиляди наши сънародници са участвали в съграждането на организацията, която с готовност помага на нуждаещите се в мирно време, при бедствия и кризи, при военни ситуации. Това е нашата мисия - да бъдем там, където е болката и нуждата на хората" - каза по повод годишнината Христо Григоров, председател на Българския Червен кръст.

През годините Българският Червен кръст съхранява най-ценните и непреходни човешки добродетели, които са и принципи на Международното червенокръстко движение - неутралност, хуманност, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност.

Българският Червен кръст, съгласно Женевските конвенции, подпомага социалната и здравната политика на държавата, подкрепя нейните структури при ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. В последните няколко години доброволците и служителите на организацията самоотвержено и безрезервно помагаха на пострадалите от наводненията в с.Бисер, Аспарухово, Добрич, Мизия. Те бяха първи и сред пострадалите от земетресението в Перник, за да ги подкрепят с вода и продукти от първа необходимост, за да ги освободят от стреса. За хиляди нуждаещи се бежански семейства, търсещи убежище в страната, БЧК осигури храна, облекло и топли завивки. Червенокръстците бяха тези, които ги посрещаха с протегната ръка, връщаха усмивката на лицата им и вярата в доброто.

Днес в БЧК членуват над 150 000 души, а броят на доброволците надхвърля 20 000. Само през последната година организацията е помогнала на над 500 000 нуждаещи се граждани.

Най-старата и най-голямата хуманитарна организация в страната е част от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, което обединява 189 национални дружества от цял свят.