Немски журналист: Европейските медии “обслужват” САЩ под натиска на ЦРУ
Секция: Интервюта
24 Октомври 2014 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Немски журналист: Европейските медии “обслужват” САЩ под натиска на ЦРУ

/КРОСС/ Ако отворим днес страниците на произволен европейски вестник или списание, ще попаднем на десетки статии за това, колко добре се живее в Щатите. Дали това обаче е така?

Немският журналист Удо Улфкоте разказа пред телевизия RT, че той например е бил принуждаван да публикува статии на американски агенти, подписани от негово име. Отказът на журналиста би означавало да бъде уволнен. Улфкоте разкри как се „правят” гръмките статии в европейските вестници.

„Публикувах от свое име статии, написани от агенти на ЦРУ и други служби, най-вече от немските тайни служби”, разказа журналистът.

„Един прекрасен ден агентите от BND (германската Федералната служба за разследване) дойдоха при мен в кабинета ми в Frankfurter Allgemeine във Франкфурт. Те поискаха от мен да напиша статия за Либия и Муамар Кадафи… Дадоха ми цялата необходима секретна информация и ме накараха да сложа името си под статията”, сподели журналистът.

В тази статия пишело, че Кадафи се опитва да построи тайно завод за изработване на химическо оръжие. Историята се разнесла из всички световни медии буквално за броени дни.

Освен в интервюто пред RT, Улфкоте разказва цялата истина за медиите в книгата си „Купени журналисти”, където авторът споделя, че съжалява и се срамува от това, което е правил в миналото.

„Аз вършех погрешни неща. Правех го, за да манипулирам хората. Това беше истинска пропаганда. Моите колеги също се занимават с подобни неща, защото са им платили. Става дума не само за журналистите в Германия, но и в цяла Европа”, заяви Улфкоте.

„Станах дори почетен гражданин на Оклахома, защото пишех статии, одобряващи политиката на САЩ. Подкрепяха ме агенти от ЦРУ, а аз им помогнах в няколко случая, в които без моята журналистическа помощ, те просто биха се опозорили”, каза още журналистът пред RT.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=yp-Wh77wt1o