Пловдив подписа 30-милионня заем за инфраструктурата в града
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Октомври 2014 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдив подписа 30-милионня заем за инфраструктурата в града

/КРОСС/Кметът на Пловдив Иван Тотев и Жан Патрик Марке от ЕБВР подписаха Споразумението за 30 милионния заем между Община Пловдив и Европейската банка за възстановяване и развитие. Договореният кредит е в размер на 14,5 милиона евро, с тригодишен гратисен период.

Заемът ще се изплаща 13 години, с договорена лихва 2,65%. Тя обаче е „плаваща" и може да варира според кредитния рейтинг на общината.

Кредитът е предназначен целево за цялостна реконструкция Коматевско шосе и булевардите "Руски" и "6-ти септември". Съществена част от кредита е предназначен за изграждането на новия бул. „Северен", който ще свърже моста на Адата с Брезовско и Карловско шосе.

Договорът е признак на убеденост, че банката вярва в административния капацет и разчита на рационалното управление на община Пловдив, заяви представителят на ЕБВР Жан Патрик Марке. Институцията ще следи много внимателно как се разходват парите, които няма да се превеждат накуп, а чрез определени траншове, след представяне на окончателни договори за изпълнение на различните етапи, добави другият нейн представител Илия Кардашлиев.

Много силно предимство е това, че ЕБВР ще бъде гарант и арбитър по евентуални спорове при възлагането на поръчките за изпълнение. Така процедурата се оптимизира, тъй като банковият арбитраж практически ще избегне дълги съдебни дела по обжалване на търгове и конкурси, добави Илия Кардашлиев.

Усвояването на заема трябва да стане за три години, а изплащането му - в следващите десет.