Всяка година около 3500 жени в България се разболяват от рак на гърдата
Секция: Здраве
24 Октомври 2014 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Всяка година около 3500 жени в България се разболяват от рак на гърдата

/КРОСС/Всяка година около 3500 жени в България се разболяват от рак на гърдата. 1 200 годишно умират от болестта.

В тяхна памет в софийския парк "Заимов" бяха пуснати 1 200 розови балона с хелий.

Българските жени трябва да знаят, че най-голямо значение в битката с болестта е установяването й в начален стадий, каза Евгения Адърска, председател на асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Правилната реакция в този момент е онова, което запазва живота. Да не търсиш съвета на приятелка, съседка, роднина, а да отидеш при специалист, който има опит с това заболяване, защото в този момент няма значение ходил ли си на профилактичен преглед, не си ли, не изисква усилия през цялото време и разбира се вярата да успееш с медицината и с онова, което могат да ти дадат близките като подкрепа, каза Евгения Адърска, цитирана от БНР. 

Това е най-често срещаното онкологично заболяване сред жените, но то е напълно лечимо, стига да бъде открито навреме, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Имаме прекрасни лекари, имаме добри болници, това трябва да знаят всички жени. Най-важното е да правят профилактични прегледи редовно, поне веднъж в годината, и тогава наистина тези балони всяка година ще стават по-малко, посочи Фандъкова. 

По думите на доцент Иван Костов, директор на първа АГ болница "Света София", заболяваемостта в България от рак на гърдата е под средното европейско ниво, но смъртността е над средното.