Започва Празникът на българското кино в Рим
Секция: КУЛТУРА
24 Октомври 2014 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва Празникът на българското кино в Рим

/КРОСС/От днес до 26-ти октомври в Домът на киното в Рим ще се проведе Празникът на българското кино. Това негово седмо издание е организирано от Българския културен институт в Рим и от българо-италианската културна асоциация „Феникс".

Празника на българското кино в Рим ще открие филмът „Българска рапсодия" на режисьора Иван Ничев - кандидат за чуждоезичен „ Оскар".

Творбата на Милко Лазаров „Отчуждение" отличен на кинофестивала във Венеция с наградата „EuropaCinemasLabel" и с тази за най-добър режисьор от Федерацията на европейските критици е също в програмата. Тя включва още филмите „Слънчево" на режисьора Илия Костов и „Живи легенди" на Ники Илиев. В него участва известният италиански актьор и почетен гост на Празника на българското кино в Рим Микеле Плачидо.

За българската публика ще има прожекции на „Корпус за бързо реагиране 2", както и на серии от сериалите „Под прикритие 4" и „Четвърта власт". Стогодишнината на великият оперен певец Борис Христов ще се отбележи с филма „Гласът, който моли Богът за България".

Специално за БНР директорът на Българския културен институт в Рим Жана Яковлева сподели, че Обединената федерация на италианските писатели е издала много оригинална брошура посветена на българското кино. Нейни представители и българските филмови режисьори обсъждат идеи за съвместна работа.