Зам.-министър Камен Спасов откри Международната филателна изложба България-Португалия
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Октомври 2014 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Камен Спасов откри Международната филателна изложба България-Португалия

/КРОСС/ Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Камен Спасов откри в Пловдив Международната филателна изложба България - Португалия и Международния панаир на колекционерите БУЛКОЛЕКТО 2014.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията подкрепя организацията на филателното събитие още от първото издание през 2010 г., каза Камен Спасов. Той подчерта, че тази година колекционерското експо е посветено и на 135-годишнината от създаването на пощенските съобщения в България и 25-та годишнина от основаването на Европейска федерация за филателия.

Две интересни пощенско-филателни издания бяха пуснати в употреба по време на откриването на експозициите. Пощенската карта „БУЛКОЛЕКТО 2014" изобразява един забележителен архитектурен ансамбъл от Стария Пловдив - Къщата на Ритора. Тя е обявена за паметник на културата с национално значение. Тиражът на илюстрованата пощенска карта е 1245 броя, а художник на изданието е Капка Кънева.

Второто издание е на темата транспорт. То се състои от 4 марки и отразява историята на електрическия трамвай. На изданието са изобразени трамваи по улиците на Берлин, Мелбърн, Глазгоу и най-новият електрически трамвай, който се движи в София. Четирите пощенските марки на тема транспорт са отпечатани съответно в тиражи 45 000 бр.; 65 000 бр.; 25 000 бр. и 15 000 бр. Художник на проектите е Красимира Деспотова.

След церемонията по откриване на събитието, бе връчена почетната значка на Съюза на филателистите в България на заместник-министър Камен Спасов като израз на признателност за подкрепата и доброто сътрудничество с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на българската филателия.