"Роснефт" продължава да работи самостоятелно в Арктика
Секция: ИКОНОМИКА
24 Октомври 2014 15:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Роснефт" продължава да работи самостоятелно в Арктика

/КРОСС/ Руската компания „Роснефт" е готова да продължи самостоятелно работата си по находищата в Арктика. Това заяви президентът на компанията Игор Сечин.
„Ще продължим самостоятелно. Ще бъде добре, ако партньорите продължат да вземат участие. Ако няма, продължим сами", коментира той.
В отговор на въпрос за възможно сътрудничество между "Роснефт" и "Газпром", Сечин заяви, че "сътрудничеството е възможно с всеки и с "Газпром". Президентът на "Роснефт" отбеляза, че "Газпром" е "много силна компания" и е важно да се договорят с тях.
"Когато се договориш, всичко се решава лесно", посочи Сечин.
„Роснефт" проучваше шелфа в Карско море съвместно с американската компания Exxon. Заради санкциите, които налага САЩ, обаче Exxon трябва да се оттегли от съвместните проекти, като един от тях е работата в полето „Университетская - 1", което се намира най-северните части на Русия.
В края на септември двете компании съобщиха за края на проучванията в региона и за потенциална находка на петрол и природен газ. Тогава "Роснефт" поиска и подкрепа от държавата, защото не успява да си набави средства от европейските капиталови пазари.