Миков пита БСП за подкрепа на ГЕРБ
Секция: ПОЛИТИКА
24 Октомври 2014 21:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Миков пита БСП за подкрепа на ГЕРБ

/КРОСС/ Соцлидерът Михаил Миков събира Националния съвет (НС) на партията на закрит пленум в неделя, за да решат дали и как точно да подкрепят кабинет на ГЕРБ. Очаква се да бъде направено предложение червените да "пуснат" правителството, гласувайки "за" или "въздържал се", но да останат в опозиция.
Втората среща между ГЕРБ и БСП за евентуално сближаване на позициите все още не се е състояла, а слуховете са, че такава ще има след неделния пленум. Отлагането било заради натиск от Брюксел, който обаче не целял задължително широка коалиция между десни и леви, а стабилизиране на политическата, икономическата и финансовата обстановка в страната, обясниха запознати пред "Труд".
Според източници от "Позитано" 20 е почти невъзможно Националният съвет на партията да разреши БСП да влезе в коалиция с ГЕРБ, тъй като всички местни организации имат становища "против". Засега се очертава кабинет с министри от ГЕРБ и Реформаторския блок и с програма, подкрепена от Патриотичния фронт.
На пленума неделя ще бъде утвърден и кандидатът на БСП за зам.-шеф на 43-тия парламент. Очаква се това да бъде зам.-председателят на левицата Янаки Стоилов, макар че и Мая Манолова имала големи шансове. И двамата са юристи, а Манолова вече има опит, тъй като бе заместничка на Миков в предишното Народно събрание.
Въпреки голямото вътрешно напрежение в партията промени в Изпълнителното бюро (ИБ) едва ли ще бъдат гласувани в неделя. Очаква се обаче да има бунт срещу зам.-председателя Димитър Дъбов. Срещу него скочиха организациите в Разград и Габрово, а социалистите от Стара Загора и Велико Търново искат спешни промени в състава на ИБ.
"Крайно време е за промени в бюрото, но те няма да се случат в неделя. По-скоро в последната седмица на октомври или до 10 ноември Дъбов може да бъде сменен", обясни източник от ръководството на партията. Социалисти искат и оставките на Евгени Узунов и Катя Николова, които заедно с Дъбов се смятат за "тричленката" в левицата.
Очаква се Миков първо да реши въпроса с отношенията с ГЕРБ, а после и вътрешнопартийните проблеми.