Защо България все чака спасител
Секция: Анализи
25 Октомври 2014 13:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо България все чака спасител

Една четвърт от българите живеят в бедност, вярват в чудеса и понякога те ги спохождат. Но думата ни не е за чудесата, а за това как хората от кофите за боклук съдбовно определят политиката на България.

 

Камерата обхожда монашески бедна стая. На леглото, застлано с изкуствен китеник, седят баба и внучка с плюшена играчка. Над тях има малка иконка. Тиха музика озвучава репортажа, а репортерката пита със сподавено вълнение: "Как се случи това?". Възрастната жена разказва простичко: щяла да ходи до приятелка, ама някой изхвърлил нещо в кофата за боклук, пък тя имала само долнище на анцуг, та си търсела горнище. Или беше обратното. Та, като бръкнала в кофата, намерила една много мръсна торба, ама си казала - ще я изпера и ще си ходя с нея в София. Когато отиде там, де. Хвърлила я на балкона и я забравила. Отишла при приятелката и се върнала чак вечерта, тогава отворила торбата. И чудо - вътре имало 17 хиляди лева. Героинята от новините предала парите на собственика им. Той силно се трогнал, обещал да я почерпи за Нова година. Това е случката, а обяснението й навярно е в онази иконка, която висеше на стената и има своя роля в действието.

Голямото социално изключване

Пари всеки е намирал и връщал, макар че изпитанията пред съвестта на човек рядко са в такива мащаби. Тук подробностите шокират: жената е от Кула, Видинско, пенсията й е 250 лева - заедно с вдовишките от мъжа й. Разбира се, никога не е виждала толкова пари накуп, тя си брои стотинките и едва се изхранва. Скромна жена, която намира за съвсем нормално да рови в кофите, а те в наши дни се радват на необичаен интерес - хора в и около кофите за боклук са честа гледка в големите градове, а там, в най-бедния край на България, навярно са банално ежедневие. Нашата героиня е запазила човечността и съвестта си - чудела се как ще преспи с това "чуждо нещо" вкъщи, по същия начин, по който не мигнала и преди години когато намерила 10 лева. Тя е член на онази извънпарламентарна група българи, които са на прага на бедността. Пропадат и под него. И в това няма нищо героично и очарователно.

Линията на бедността през следващата година ще бъде 286 лева, определи служебното правителство. Сега е 251 лева. Издръжката на живота в момента е 595 лева. Това е бюджетът, според статистиката, необходим за задоволяване на основни потребности от храна и условия за възстановяване на жизнените сили. Той не включва дрехи, книги, кино или подаръци. Според синдикалистите 1,6 млн. души в България живеят под този праг.

Някои дразнещи контрасти

 

Заплатите в България са нараснали най-много през последните 4 години, твърдеше наскоро британският вестник "Дейли Мирър". И все пак са на дъното. Според някои от данните за заплатите в страните от ЕС през 2014, България е с най-ниска средна заплата от 400 евро, за сравнение - бившите социалистически страни Полша и Хърватия са с малко над 1000 евро , а в другия край на класацията е Люксембург с фантастичното средно възнаграждение от над 4200 евро. Прагът на бедността в Германия вече е 952 евро и наблюдателите отбелязват, че страната все по-трудно удържа на рецесията, която засяга голяма част от еврозоната. Европейските данни и методики спорят с българските - дали 30 или само 25 процента от работещото население у нас балансира по линията на бедността. Маловажен спор, данните са плашещи и в двата случая. След като не "включи" ромите, държавата изключва социално огромни групи от своето население. Разбира се, част от тези работещи вземат по-големи заплати от декларираните, но биват осигурявани на минимума. Това е масова практика, която гарантира на хората ниски пенсии и мизерен живот, когато достигнат изискваните възраст и стаж.

Тези, които не са виждали няколко хиляди лева, не могат и да си представят няколко милиарда, колкото била черната дупка в печално нашумялата банкова пирамида КТБ. И насън не се виждат в Ауди 8, с компютър и кожен салон. Впрочем, чудесната марка постепенно измества задължителния за мутрите в началото на прехода легендарен "Мерцедес". Новото 43-то Народно събрание си поръча 70 автомобила Ауди 8 с всички екстри за над 700 хиляди лева без ДДС и още доста коли от по-нисък клас. Сюжетът успешно замени любимия вестникарски рефрен от прехода за евтините депутатски кюфтета. Луксозните автомобили дразнещо се откроиха, особено в сравнение с линейките на Спешна помощ, много от които са стари и медицински оборудвани колкото катафалки. И това, за съжаление, не може да бъде лесно категоризирано като популистично говорене, тъй като нуждата от приличие и поне малка публична солидарност е очевидна.

Заради това, яви ли се ли нов спасител на хоризонта, който да обещае на хората по-добър живот и доходи, ще му повярват и ще го следват сляпо поне пет години. Новата законодателна и изпълнителна власт трябва да има това предвид и да заработи за намаляване на бедността в страната, защото точно тези 25-30% българи в бедност всъщност определят времето на нейния политически мандат.

Коментар на Антоанета Пунчев, "Дойче веле"

Снимка: Булфото, всички права запазени