Трусовете на двустранната нелоялност
Секция: Коментари
25 Октомври 2014 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трусовете на двустранната нелоялност

Положението на БСП изглежда отчайващо, но не е безнадеждно. Достатъчно е да се погледнат изборните резултати на партията през новия век. Те са като бели дробове - пълнят се и се свиват, после пак и пак, макар и не в същия обем, но дишането продължава. А с него - и жизнените функции.

След първоначалния бум на основния опонент - ГЕРБ, с милион и 700 хиляди гласа през 2009 г., в следващите два парламентарни вота избирателите му се стопиха почти наполовина и се закрепиха около кота един милион. Тенденцията е неотклонна надолу и никак не е за вярване, че след отлива ще дойде прилив. Нещо повече - загубата на гласове е толкова сериозна, че Борисов за малко щеше да подобри негативния рекорд на Станишев за най-слаба победа в целия четвъртвековен преход. През 2005 г. спечелилата изборите БСП вкара едва 82-ма депутати, а сега ГЕРБ - само с двама повече. За сравнение - някога дори Филип Димитров завоюва 110 места в Народното събрание. Приливите и отливите са при социалистите. От избори на избори гласовете им ту скачат на около милион, ту се топят наполовина, както е на последния вот. Това дава надежди за излизане от отчайващото положение, стига да се видят причините за разтягането и свиването на електоралния акордеон, както и да се акумулира воля за промяна.

Днес изглеждат безкрайно симпатични, но и трогателно безпомощни призивите дебатите за БСП да се водят вътре в съответните органи, а не в медиите. Няма съмнение, че в първия случай пораженията върху образа на партията ще бъдат по-малки, но въпросът е налице ли е нужният вътрешен диалог. Не просто разноговорене, а диалог, който предполага не само да бъдеш изслушан, но и чут. Ако решенията се вземат по този начин, дискусията няма да се пренася в медиите. Винаги ще има неколцина, чието многословие ще се излива и навън, но това ще бъдат изключения, които няма да развалят общата картина. Когато обаче различното мнение системно бива подминавано, то не само може, но и - особено когато е добронамерено - е длъжно да търси и друга аудитория, за да се опита да предотврати негативното развитие на събитията. А радетелите за затваряне на дебатите най-напред да бъдат честни пред себе си дали са подкрепяли рационалното в различното мнение, с което да са предпазили партията от не една беда, а после да сочат с пръст онези, чието говорене излиза навън.

Примерите са многобройни. На 4 юни 2007 г. няколко сайта тиражираха статията "БСП: От едностранна лоялност към двустранна нелоялност", вземайки я от блога ми. Цели две години преди това на заседание на висшето партийно ръководство развих тезата, че първото неизбежно ще доведе до второто. Едностранната лоялност означава съобразяване в много по-голяма степен на низините с върха на партията, отколкото на върха с низините. До парламентарните избори през 2005 г. това бе налице. Едностранността обаче нямаше как да продължава до плюс безкрайност, нужно беше и върхът да се съобразява с низините. Достатъчни бяха две прости неща - политиката да бъде израз на лявата същност на партията и да се провежда с личности, за които да не се гласува с гримаса на недоволство, а да се ползват с одобрение, включително и извън постоянните избиратели.

Това не се случи в необходимата степен и на евроизборите две години по-късно дойде първият трус. С получените едва 415 хиляди гласа - най-слаб резултат за целия преход, БСП загуби дори част от твърдото си ядро. Едностранната лоялност се беше изродила в двустранна нелоялност. Вече не само горе не се отчитаха мненията долу, но и низините не подкрепяха действията на върха. Този момент беше ключов, защото хиляди избиратели преодоляха вътрешното си неудобство, пречупиха се и се убедиха, че не си създават кой знае какъв дискомфорт, негласувайки за БСП. След първата изневяра те бяха готови и на втора, и на трета. И гласовете за социалистите ту се свиваха, ту набъбваха. Партията получаваше близо милионна подкрепа, а после започваше да обяснява как не може да осъществява точно онази политика, заради която е била предпочетена, и избирателите й се стопяваха наполовина.

Повечето от тези хора не са отишли в други партии и тъкмо в това са шансовете на БСП. Те пасуват в очакване на точната политика и точните имена, които да я гарантират. След сегашната фаза на двустранна нелоялност е нужен известен период отново на едностранна лоялност, но този път върхът да е лоялен към низините. Изисква се и време низините да повярват, че върхът е лоялен към тях. Едва след като БСП си възвърне доверието им, ще може постепенно да се премине към така необходимата двустранна лоялност. Онази, с която социалистите печелеха победи. В противен случай двустранната нелоялност не само ще нанесе поредните трусове, но и те могат да бъдат с обратен на цунамито резултат - мощни отливи без приливи помежду им.

Иво Атанасов, "Дума"