"Файненшъл таймс": Речта на Путин е най-антиамериканска през последните 15 години
Секция: Русия
26 Октомври 2014 13:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Файненшъл таймс": Речта на Путин е най-антиамериканска през последните 15 години

/КРОСС/ "Файненшъл таймс" определя изказването на Путин като "най-важното външнополитическо изявление, откакто той изненада Запада в Мюнхен през 2007 година, обвинявайки САЩ, че прекрачват границите си по всякакъв начин и че създават нови разделителни линии в Европа.

Речта на руския президент Владимир Путин пред форума "Валдай" е най-антиамериканската от 15 години, според в. "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва как пред международния дискусионен клуб в Сочи най-могъщият политик на Русия е заявил, че Съединените щати дестабилизират следвоенния световен ред, като се опитват да наложат волята си.

Публикацията се спира и на предупреждението на Путин, че светът ще бъде изправен пред нова война, ако Вашингтон не уважава интересите на другите страни.

Цитирано е и изказването му по повод твърденията, че анексирането на Крим е опит за възстановяване на съветската империя, които той определя като "неоснователни".

"Файненшъл таймс" определя изказването на Путин като "най-важното външнополитическо изявление, откакто той изненада Запада в Мюнхен през 2007 година, обвинявайки САЩ, че прекрачват границите си по всякакъв начин и че създават нови разделителни линии в Европа.

Британският вестник се позовава на коментатори, според които речта отразява гнева на Москва, след като неотдавна американският президент Барак Обама постави Русия наравно с Ислямска държава в Ирак и Левант и вируса ебола като световни заплахи.

Изданието изтъква, че тонът му е изненадал дори поддръжниците му и американските слушатели.

Бивша служителка в Белия дом от времето на президента Бил Клинтън например посочва, че не е могла да разпознае собствената си страна в описанието на Путин.

Руският президент Владимир Путин заяви пред дискусионния форум "Валдай", че като водят битка срещу тероризма в Близкия изток, САЩ се борят с резултатите от собствената си политика.

"Понякога се създава впечатлението, че нашите колеги и приятели постоянно се борят с резултатите от собствената си политика. Хвърлят сили за отстраняване на опасностите, които сами създават, и плащат все по-висока цена за това", каза Путин.

Путин разкритикува "едностранния диктат" на САЩ в световните дела и заяви, че "така наречените" победители от Студената война искат нов световен ред, който да устройва единствено тях.

В яростно критичната си към САЩ реч Путин каза пред участниците в неофициалния политически дискусионен клуб, че системата на регионалната и глобалната сигурност е отслабена.

В хода на дискусията Путин каза, че не възприема САЩ като заплаха за Русия, въпреки че критикува политиката на управляващите във Вашингтон.

Според него Русия е силна държава повече от две десетилетия след края на Студената война и затова няма да се моли на САЩ и ЕС заради наложените санкции. Същевременно той декларира, че Русия не претендира за световно господство и за "специално място под слънцето". "Готови сме да уважаваме интересите на нашите партньори, но разчитаме на същото уважително отношение към нашите интереси".