Извадиха скелети на великани отпреди 4 хиляди години
Секция: Наука
27 Октомври 2014 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Извадиха скелети на великани отпреди 4 хиляди години

/КРОСС/ Останки от древни хора с големи размери са намерени в руския Краснодарски край, съобщи служител на Кубанското археологическо дружество. Василий Матаев обяви, че откритието е направено в близост до село в Новопокровски район по време на разкопки на погребална могила от Средната бронзова епоха, или втората половина на III хилядолетие преди Христа. Останките са приблизително на 4 хиляди години.

Намерени са скелетите на четирима души - двама мъже и две жени. Мъжете са много високи, силни, с ръст около два метра. Жените също са доста високи - около 1,7 метра, посочил е ученият. Той добави, че при разкопките по тези места са намирани скелети и на по-високи хора. В онези времена, в ХХV век преди нашата ера, тези места са обитавали племена на номади-земеделци. За културата на тези хора съществуват само откъслечни данни.

„Ние не причисляваме тези хора към някакъв определен народ или националност. Днес е прието да ги наричат катакомбна културно-историческа общност. В конкретния случай се има предвид начинът на погребване, който се среща в по-голямата част от южната територия на Русия", поясни археологът.