Популярни Хелуин дестинации
Секция: Туризъм
28 Октомври 2014 11:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Популярни Хелуин дестинации

/КРОСС/Хелоуин е един от най-старите празници, който не само че не губи своята популярност, но става все по-известен и се празнува във все повече страни. Според келтската традиция на този ден духовете на мъртвите могат да преминат границата на отвъдния свят и да посетят света на живите. Вярва се, че мъртвите дори могат да вземат със себе си живите в отвъдния свят. За да се предпазят от подобна съдба, хората започнали да се обличат като призраци и духове с цел да заблудят мъртвите и по този начин да се спасят. В България отбелязването на Хелоуин е сравнително нова традиция, наложена най-вече от децата, за разлика от други държави, в които празникът на вещиците и зомбитата е истинско събитие.

Сайтът idi.bg показва как се провежда този зловещ карнавал в различните краища на света. Може пък да отскочите до някоя от тях с маска и добро настроение:

В Канада Хелоуин е много популярен празник и всяка къща се декорира с фенер от тиква, плашило с глава от тиква и т.н.

В Париж Хелоуин се отбелязва със специално парти в местния Дисниленд. Гостите на партито биват окуражавани да облекат карнавални костюми и да се включат в парада, в който могат да се видят всички злодеи на Дисни като Кралицата на сърцата, Капитан Хук, Злата кралица и т.н.

Всяка година по случай Хелоуин в централната част на Ню Йорк се провежда парад на зомбита, в който всички участници носят ужасяващи костюми и грим. Празникът е доста популярен и много хора прекарват седмици в подготовка за събитието.

Ирландия се смята за родната страна на Хелоуин и събитието тук се отбелязва доста мащабно. Всяка година общината в Дъблин организира т.нар. Pooka's Labyrinth Halloween, по време на който улиците на града биват превзети от хиляди призраци, вампири, великани и други страшни герои от ирландската митология.

Мексиканската версия на Хелоуин се нарича "Dia de los Muertos" или "Ден на мъртвите" и се празнува от 31-ви октомври до 2-ри ноември - цели три дни. Всъщност на този празник мексиканците почитат задгробния живот и си спомнят за мъртвите си приятели и роднини. Събитието се характеризира с много цветя, ярки костюми и бонбони във формата на черепи.

В Невада наистина обожават Хелоуин. Децата задължително обикалят празнично декорираните къщи, за да събират лакомства или да правят номера, а викторианската архитектура се превръща в идеалния декор за подобно събитие.

Японците също обичат да се забавляват, така че Хелоуин е поредният повод да облекат празничните костюми и да се повеселят.