Децата стават зависими от смартфоните
Секция: Технологии
28 Октомври 2014 13:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Децата стават зависими от смартфоните

/КРОСС/Учениците са склонни към зависимост от смартфоните и някои деца могат да прекарат часове с модерен телефон в ръката. Това заяви пред Дарик психологът Радка Цонкова. По думите й, трябва да има доза нормалност при ползването на тези технологии. Засилената мобилна комуникация в социалните мрежи е сигнал за проблеми в личния живот на учениците. Причини за това могат да бъдат повишената тревожност на децата и прекаленото обгрижване от родителите.

Подражанието е един от мотивите децата да искат да имат смартфон или таблет, тъй като повечето от връстниците им имат. От друга страна това е начин да се откъснат от реалния свят и да бъдат в един друг, който е измислен, и там могат да изглеждат, както искат, и да общуват без ограничения, каза Цонкова.

Според детския психолог ролята на забраните и ограниченията за ползване на тези средства за комуникация са по-приложими в училищна среда. Родителите обаче трябва да предразположат децата си, ако искат те сами да им споделят с кого си пишат в интернет и да не се налага да ги следят.

Учениците са сред рисковите групи, подложени на вредното въздействие на смартфоните и таблетите, заяви пред Дарик доцент Емил Алтимирски от Техническия университет в София. По думите му, колкото повече такива апарати има на едно място, толкова по-силно става тяхното излъчване, което при натрупване може да доведе до здравословни проблеми.

Забраната за ползването на смартфони в училище не е регламентирана от образователното министерство и се въвежда единствено чрез вътрешните правилници на учебните заведения.