България е 22-а по равенство между половете
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Октомври 2014 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е 22-а по равенство между половете

/КРОСС/България заема 22-о място от 142 страни в класация за 2014 г. на Световния икономически форум за равенството между мъжете и жените на работното място, цитирана от френския вестник "Фигаро".

Страната ни значително подобрява позицията си спрямо миналата година, когато заемаше 43-о място. Според авторите на изследването жените в България имат среден годишен доход от 13 130 долара, а мъжете - от 19 115 долара. Продължителността на живота на жените в България е средно 68 години, а на мъжете - 63 години. Повече жени, отколкото мъже, завършват висше образование (71% срещу 55%). Само 25% от депутатите в българския парламент са жени, докато представителките на нежния пол заемат 41% от министерските постове.

Мъжете и жените са най-равноправни в Исландия, следвана от Финландия, Норвегия, Швеция и Дания. В дъното на класацията са Йемен, Пакистан, Чад и Сирия. Според Световния икономически форум, едва през 2095 г. ще бъде постигнато равенство между мъжете и жените в професионален план. От 2006 г. насам възможностите на жените в професионалния сектор не са нараснали значително. Днес те достигат само 60% от възможностите на мъжете спрямо 56% преди девет години.

Но има и някои положителни моменти. В някои сектори като здравеопазването и образованието неравенството е намаляло. За сметка на това в други сектори, като политиката, то остава значително. Жените заемат само 21% от ръководните държавни длъжности в света, въпреки че в момента дамите в парламентите са се увеличили с 26% спрямо девет години по-рано, а жените министри са с 50%.