Италианската публика отново на крака пред Райна Кабаиванска
Секция: КУЛТУРА
29 Октомври 2014 10:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Италианската публика отново на крака пред Райна Кабаиванска

/КРОСС/С галаконцерт "В чест на Райна Кабаиванска" в Парма, Италия, започнаха честванията по случай 80-ата годишнина на великата българска оперна прима, съобщи неин представител. Гласът на прочутата българска оперна прима звуча на 25-и октомври в "Театро Реджо" в Парма, известен като театъра на Джузепе Верди и прочут със своята взискателна публика, където Райна Кабаиванска е гастролирала многократно през годините.

Обичам този театър, защото той е един от най-щедрите, но и от най-трудните. Когато артистът запее на сцената, винаги се намира някой от най-горните редове на галерията, който да извика истината, обърна се Райна Кабаиванска към публиката в залата.

В концерта взеха участие някои от нейните най-прочути ученици, днес солисти в големите световни оперни театри - Мария Агреста, Вирджиния Тола, Андреа Каре, Чинция Киарини и Симоне Лим.

Специално за концерта Каре пристигна от Торонто, Агреста - от Лондон, където партнира на Пласидо Доминго в "Двамата Фоскари", Чинция Киарини - от Модена, а Симоне Лим - от Сеул. В Парма беше Вирджиния Тола, която участва в постановката на "Театро Реджо "Силата на съдбата". Те представиха една изцяло Вердиева програма.

Самата Райна Кабаиванска завърши концерта с изпълнение на "Аве Мария" от "Отело", което взриви залата от аплодисменти, тропане с крака и викове "Бис". Оркестрантите от филхармонията "Артуро Тосканини", дирижирана от маестро Найден Тодоров, също аплодираха на крака с открито вълнение. От прочутата галерия на театъра, където по традиция е мястото на най-ревностните критици, почитатели на Кабаиванска скандираха "Райна, ти си единствена!". От най-горния пети ред на ложите, фенове засипваха сцената с разноцветни листенца от цвят на роза.

Концертът в Парма, който е първият от поредицата чествания на годишнината на великата артистка в Италия, ще бъде последван от галаконцерт в Модена.

Българската публика ще има шанс да чуе някои от най-добрите от световната оперна сцена, заедно със самата Райна Кабаиванска, на 18-и декември в София в зала 1 на НДК на грандиозен юбилеен концерт "Райна Кабаиванска представя звездите на операта" само дни след навършване на нейната 80-годишнина. В кулминацията на честванията ще вземат участие 12-те от най-добрите от световната оперна сцена - всички ученици на Райна Кабаиванска.

Концертът е част от събитията по случай годишнината на великата оперна дива, организиран от Нов български университет (НБУ). Средствата от продадените билети ще бъдат използвани за стипендии за обучение на бъдещи млади оперни таланти.