“Роснефт“: Време е Русия да започне да играе по „правилата“ на САЩ и ЕС
Секция: Русия
29 Октомври 2014 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
“Роснефт“: Време е Русия да започне да играе по „правилата“ на САЩ и ЕС

/КРОСС/ Руската нефтена компания „Роснефт“ предложи на президента Владимир Путин списък с мерки за подкрепа на икономиката в условията на криза и въведените санкции, пише „Комерсант“.

Компанията предлага да се ограничи международното сътрудничество в използването на руските модули на МКС, както и да се забрани обезвреждането на ядрени отпадъци от страните от ЕС и САЩ на територията на Русия.

„Роснефт“ предлага също така и да бъде конфискувано имуществото на западните страни и техните граждани в Русия като мярка за сигурност към неизпълнените договори. САЩ с всяка изминала година конфискува имуществото на цели държави и отделни компании, като правят това на базата единствено на президентските укази. Подобен род  действия американската страна обяснява със запазване на националните интереси на страната. Крайно време е и Русия да започне да играе по „правилата“ на САЩ.

„Роснефт“ смятат за напълно обосновано въвеждането на изисквания към компаниите от газовия сектор за осъществяване на плащанията по дълговете пред европейските и американските банки на основание на отделното решение на Банката на Русия. Компанията предлага въвеждането на забрана за износ на доставеното в Русия нефтогазово оборудване, по отношение на което или по отношение на компанията, която го е внесла, са били въведени санкции.

„Роснефт“ предлага също така да бъде разгледано въвеждането на 100%-ва предплата за газовите доставки в ЕС. Учудващо е, че Русия дотавя газ във вид на търговски заем. ЕС никога нищо не е предоставяла на Русия назаем. Време е и Русия да започне да играе по „правилата“ на ЕС.

Необходомо е замразяването на проекта за строителството на газопровода South Stream. Еврокомисията неведнъж се опита да спре този проект, но от „Роснефт“ са убедени, че в крайна сметка трудности ще настъпят в ЕС, а не в Русия. Още повече, че руската страна взима кредити и влиза в дългове за строителството на „Южен поток“ със свои средства за радост на ЕС.

„Въпреки видимото противодийствие, ЕС е прекалено заинтересован в реализирането на този проект, тъй като проблемът за енергийната безопасност на Европа се решава за сметка на средствата на Русия. В днешния си вид проектът е крайно рискован заради плановете на ЕС да използват 50 % от построените от „Газпром“ мощности за изпомпване на газ от неруски произход“, отбелязва източник на „Комерсант“.