Всяка година в България се откриват две хиляди нови случая на рак на простатата
Секция: Здраве
30 Октомври 2014 08:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Всяка година в България се откриват две хиляди нови случая на рак на простатата

/КРОСС/Всяка година в България се откриват две хиляди нови случая на рак на простатата. Профилактичните прегледи са важни, защото заболяването може да се развие и без симптоми, предупреждават уролози.

В България и в Румъния продължава да нараства смъртността от рак на простатата, докато в останалите европейски страни този показател бележи спад.

Пред БНР професор Александър Хинев, национален консултант по урология, обясни: Ракът на простата е най-честото заболяване сред всички злокачествени заболявания при мъжете във всички развити в индустриално отношение страни. Той заема 15 % от всички злокачествени образувания. В по-слабо развитите страни този процент пада до 4. България се намира някъде по средата - 9.2 % е честотата на това заболяване. То е на второ място по честота след рака на белия дроб.

Сред девет на сто от болните е установена наследственост. Мъжете над 45 годишна възраст трябва да ходят на профилактичен преглед, съветва професор Асен Дудов - председател на Българското онкологично дружество:

Симптомите на рака на простатата често пъти съвпадат със симптомите на доброкачествено разрастване на простатата, които често се наблюдават у мъжа - към средата на 40-те и 50-те години от живота. Това е затруднение при уриниране, забавяне процеса на уриниране, дискомфорт в малкия таз и по-честото ставане нощем. Коварното е,че може да няма никаква симптоматика.

В края на ноември в София, Пловдив, Варна и Плевен ще се организират безплатни прегледи за карцином на простатата в рамките на кампанията "Открито за мъжете", чието лице е плувецът Петър Стойчев.